« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 7 mjeseci
STRAŠNO!

Sve više nasilja nad djecom

Djeca diljem svijeta izložena su zapanjujućoj razini nasilja, uključujući fizičko, seksualno i emocionalno zlostavljanje, objavio je UNICEF

Brojke su strašne
Brojke su strašne (Arhiva)
Više o

djeca

,

nasilje nad djecom

,

djeca robovi

Djeca su u cijelom svijetu izvrgnuta nevjerojatnom zlostavljanju, kako u domu i školama, tako i u zajednici, tvrdi UNICEF u najobuhvatnijem izvješću do sada. 

Jedna od 10 djevojčica diljem svijeta doživjela je silovanje ili neki drugi oblik seksualnog nasilja, upozorava se u izvješću. Djevojke su i često izložene nasilju svojih partnera, a globalno gledajući, jedna petina žrtava ubojstava su osobe mlađe od 20 godina.

U 2012. godini bilo je zabilježeno 95000 ubojstava djece.

Ubojstvo je glavni uzrok smrti dječaka između 10 i 19 godina u Panami, Venezueli, El Salvadoru, Trinidadu i Tobagu, Brazilu, Gvatemali i Kolumbiji. U zemljama Europe i Sjeverne Amerike, SAD ima najveću stopu ubojstava među djecom.

"Ovo su neugodne činjenice. Niti jedna vlada ili roditelj ih ne želi vidjeti", kazao je Anthony Lake, izvršni direktor UNICEF-a.

Upozorio je da, ako se ne suočimo s realnošću, tj. činjenicom da se krši pravo na sigurno i zaštićeno djetinjstvo, "nikada nećemo promijeniti mentalni sklop da je nasilje nad djecom normalno i dopustivo".

08.09.2014. 10:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh