Metro-portal.hr

objavljeno 07.09.2014. 08:45:40
ISIL

Prijete li zapadu napadi "Islamske države"?

Više stotina pripadnika terorističke skupine „Islamska država“ je porijeklom iz Sjeverne Amerike i Europe. Na zapadu je sve veći strah od napada kada se oni vrate u svoje zemlje

Može li Islamska država ispuniti svoje ciljeve?
Može li Islamska država ispuniti svoje ciljeve? (Arhiva)

„Cilj je jasan", rekao je američki predsjednik Barack Obama prilikom posjete Estoniji (03.09. 2014.). Obama ubuduće želi terorističku skupinu „Islamska država" „oslabiti i uništiti", tako da više ne predstavlja opasnost". Zamjenik američkog predsjednika, Joe Biden, odlučio se za još oštrije riječi: „SAD će ubojice nedavno ubijenih američkih novinara tjerati sve do vrata pakla."

Amerikanci strahuju da bi se pripadnici IS-a iz Europe i SAD sa svojim zapadnim putovnicama mogli lakše vratiti u svoje zemlje i tamo izvršiti terorističke napade. „Znamo da je u protekle tri godine više od 1.200 osoba iz inozemstva otputovalo u Siriju", kaže Matthew G. Olsen, direktor „National Counterterrorism Center". Prema Olsenovim riječima, među tim osobama je više od 100 Amerikanaca i više od 1.000 Europljana.

Je li IS opasnija od Al-Qaide?

Govoreći o "Islamskoj državi", Olsen kaže da „ni jedna druga skupina ne širi svoju propagandu tako učinkovito i uspješno". Islamisti preko društvenih mreža dopiru do svojih potencijalnih članova na zapadu. „Vrlo su uspješni u pokušaju pridobivanja mlađe ciljne skupine", tvrdi John Horgan, psiholog na sveučilištu Massachusetts u izvještaju objavljenom u „New York Timesu". Islamisti pridobivaju mlade porukom „Budi dio većeg od sebe - i to odmah".

Stručnjak za borbu protiv terorizma Olsen kaže kako postoji opasnost da IS uskoro postane najopasnija teroristička organizacija na svijetu. Tako bi "IS" postala opasnija od Al-Qaide, terorističke mreže koja je odgovorna za terorističke napade 11. rujna u New Yorku i Washingtonu. Islamska država je i financijski dobro opskrbljena. Trenutno samo od otkupnina za otmice dnevno zarađuje po millijun dolara.

Nema konkretnih dokaza

U usporedbi s Al-Qaidom, pripadnici IS-a imaju sasvim drugu taktiku: IS radije organizira više manjih, nego veće, pojedinačne, napade. Olsen kao primjer navodi napad na židovski muzej u Bruxellesu u svibnju ove godine. Borci IS-a i dalje izbjegavaju elektronsku komunikaciju što otežava njihovo praćenje.

Ipak Olsen trenutno ne vidi akutnu opasnost za zapad: „IS se ne može usporediti s Al-Qaidom prije 11. rujna". Američke tajne službe su danas daleko osjetljivije na terorizam i razmjenjuju daleko više informacija. Trenutno nema dokaza o postojanju terorističkih ćelija u SAD i Europi.

Prema Olsonovim riječima borba protiv IS-a je dugoročna zadaća. To se mora rješavati i političkim putem, primjerice tako što bi u Siriji umjesto Asadovog režima bila uspostavljena vlada nacionalnog jedinstva. Tek tada SAD mogu, kako je najavio i predsjednik Obama, oslabiti i uništiti IS.

Piše: Jan Fritsche/Mehmed Smajić/DW
07.09.2014. 08:45:40
http://metro-portal.hr/prijete-li-zapadu-napadi-islamske-drzave/87146/