« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 8 mjeseci
VIJEĆE SIGURNOSTI

Prihvaćena rezolucija o zoni zabrane leta u Libiji

Vijeće sigurnosti UN-a u četvrtak je prihvatilo rezoluciju koja omogućava uspostavu zone zabrane leta i druge mjere za zaštitu civila u Libiji

Više o

Libija

,

Vijeće sigurnosti UN-a

,

zona zabrane leta

,

rat u Libiji

Glasovanje na East Riveru došlo je u trenutku kada je Moamar Gadafi poručio libijskim pobunjenicima da njegove oružane snage noćas ulaze u njihovo uporište Bengazi i da neće pokazati milosti prema borcima koji će im pružati otpor, prenosi Hina. Rezolucija o nametanju 'no-fly' zone prihvaćena je s 10 glasova za, ni jednim protiv, i pet suzdržanih - stalnih članica Kine i Rusije, te Indije, Brazila i Njemačke.

Francuski diplomatski izvori sugerirali su da bi ciljani zračni napadi mogli odmah početi, izvijestila je agencija AFP. Najnovije Gadafijeve prijetnje stvorile su osjećaj da je došao odlučujući trenutak nakon mjesec dana libijske pobune, nadahnute masovnim prosvjedima protiv autokratske vladavine u mnogim arapskim zemljama.

Rezolucija Vijeća sigurnosti, koju je podržala Arapska liga, a nacrt predložili Francuska, Velika Britanija i Libanon, otvara put za zračne udare za zaštitu civila od osvete snaga lojalnih Gadafiju, koji autokratski vlada Libijom već 41 godinu.

Ona daje ovlasti za uspostavu 'no-fly' zone i primjenu "svih potrebnih mjera" kako bi se zaštitili civili izloženi prijetnji, ali isključuje razmještaj stranih kopnenih snaga. U oštrom zaokretu u tonu, Sjedinjene Države su objavile da su se aktivno zalagale za mjere koje uključuju i moguće bombardiranje vladinih ciljeva, ali protiv intervencije kopnenih snaga.

 

18.03.2011. 08:05:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh