« Život
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
STVARNO?

Priče za laku noć trebaju čitati - očevi

Većina djece ne može se uspavati bez priče za laku noć - večernji ritual, tradiciju u mnogim obiteljima, obično izvode oba roditelja, u smjenama

Očevi će bolje pročitati priču za laku noć
Očevi će bolje pročitati priču za laku noć (FreeDigitalPhotos)
Više o

djeca

,

Majke

,

očevi

,

priča za laku noć

Priča za laku noć ritual je koji se trude uvesti svi roditelji kako bi svoju djecu uspavali uz što manje problema, a najčešće nakon nekog vremena dođe do natezanja tko (ne)će čitati priču. 

Ovaj magični trenutak inspirirao je dr. Elisabeth Duursma sa sveučilišta u Wollongongu, u Australiji, i ekipu znanstvenika sa sveučilišta Harvard da obave istraživanje o utjecaju čitanja djeci. Rezultati njihovog istraživanja pokazali su da su priče koje priča tata izuzetno djelotvorne.

Istraživači su ustanovili da su očevi mnogo ekspresivniji i skloni interpretaciji. Za razliku od majčinog, mahom dramatičnog čitanja, teatralno očevo čitanje više pospješuje dječju maštu. Ova stimulacija mozga utječe na razvoj govora kod djece, posebno kod mališana mlađih od dvije godine.

Po mišljenju dr. Duursma, koja je bila vođa istraživanja, čitanje može pomoći djetetu da razvije svoje psihomotorne sposobnosti tako što će, na primjer, okretati stranice.

"Očevi bi se trebali više angažirati kako bi pomogli djeci da razviju svoje sposobnosti", navela je ona.

Autori studije ističu, također, da je čitanje priče za laku noć idealan trenutak za uspostavljanje bliskog odnosa između oca i sina.

14.10.2015. 18:04:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh