« Život
objavljeno prije 8 godina i 6 mjeseci
UZDRAVLJE!

Zašto treba svaku večer popiti čašu crnog vina

Osobe koje su pile crno ili bijelo vino imale su bolju kvalitetu sna od skupine koja je pila vodu, a znanstvenici ni u jednoj grupi nisu otkrili štetne učinke

Vino je dobro za kolesterol
Vino je dobro za kolesterol (Shutterstock)
Više o

vino

,

crno vino

,

HDL kolesterol

Crno vino u narodu se pije "za krv", a istraživanje provedeno na izraelskom Sveučilištu Ben-Gurion pokazalo je da svakodnevna umjerena konzumacija crnog vina stvarno ima dobar učinak - na razinu kolesterola u krvi

Istraživanje je ispitalo koliko je sigurno i učinkovito za određenu skupinu ljudi, one kojima je dijabetes tipa 2 pod dobrom kontrolom i koji nisu skloni ovisnosti o alkoholu, da pije umjereno.

Ljudi koji imaju dijabetes tipa 2 skloniji su od ostalih razvoju kardiovaskularnih bolesti te imaju nižu razinu "dobrog" HDL kolesterola koji štiti srce. Autori studije odabrali su 224 osobe koje se uklapaju u taj profil i koji do tada nisu redovito pili vino. Za potrebe studije ispitanici podijeljeni u grupe morali su piti jednu od tri različite tekućine. Tijekom večere morali su popiti otprilike decilitar i polmineralne vode, bijelog vina ili crnog vina.

Pod vodstvom nutricionista ispitanici su bili na mediteranskoj prehrani bez kalorijskih ograničenja koje su se morali držati dvije godine. Ispitanicima se u tom razdoblju izvadila krv na početku studije, nakon šest mjeseci i nakon 24 mjeseca kako bi znanstvenici pratili biomarkere kontrole glikemije, lipide i jetru, piše Time.

Studija je pokazala da su oni ispitanici koji su pili crno vino povećali razinu dobrog HDL kolesterola te su imali koristan omjer kolesterola u odnosu na grupu koja je pila vodu. Grupa koja je pila crno vina jedina je kod koje je zabilježen značajan pad u komponentama metaboličkog sindroma.

Osobe koje su pile crno ili bijelo vino imale su bolju kvalitetu sna od skupine koja je pila vodu, a znanstvenici ni u jednoj grupi nisu otkrili štetne učinke.

14.10.2015. 20:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh