« Život
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
RELIGIOZNOST

Pogledajte gdje se najviše vjeruje u Boga, a gdje najmanje

Približno 94 posto Filipinaca "uvijek" je bilo religiozno, slijede Čileanci (88 posto) i Amerikanci (81 posto) nasuprot 13 posto Nijemaca iz bivšeg DDR-a i 20 posto Čeha

Fotografija vijesti
Više o

vjera

,

religije

,

religija

,

vjera u Boga

Što smo stariji, to više vjerujemo u Boga, pokazala je američka studija provedena na više svjetskih zemalja, prenosi Hina. Osim toga, pokazalo se kako su Filipinci najreligiozniji narod na svijetu, dok su stanovnici sjeverne i istočne Europe najmanje religiozni.

Zemlje u kojima se najviše vjeruje u Boga su često katoličke, posebno zemlje u razvoju. Njima se pridodaje SAD, Izrael i Cipar, piše u izvješću čikaškog sveučilišta "Vjerovanje iznad vremena i zemalja", temeljenom na međunarodnim studijama ostvarenima u 30 zemalja 1991., 1998. i 2008.

Približno 94 posto Filipinaca "uvijek" je bilo religiozno, slijede Čileanci (88 posto) i Amerikanci (81 posto) nasuprot 13 posto Nijemaca iz bivšeg DDR-a i 20 posto Čeha.

Prema studiji, najateističnije zemlje su skandinavske i zemlje iz nekadašnjeg istočnog bloka (osim Poljske) s najvišom stopom ateista među Nijemcima iz bivšeg DDR-a (59 posto) koji nikada nisu vjerovali u Boga. Vjerovanje u Boga u padu je posvuda osim u Rusiji, Sloveniji i Izraelu.

Naprotiv, vjera je sve jača kod starijih osoba. Prosječno 43 posto osoba od 68 godina i starijih sigurne su da Bog postoji, nasuprot 23 posto u dobi od 27 godina i mlađih.

18.04.2012. 11:58:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh