« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
FACEBOOK X-FILES

Preuzmite svoj Facebook dosje i saznajte što sve zna o vama

Saznajte kako pristupiti podacima koje je Facebook brižno skupljao o vama, a da toga niste uopće bili svjesni

Fotografija vijesti
Više o

Facebook

,

društvene mreže

,

privatnost na facebooku

,

korisnici

,

osobni podaci

Unatoč tomu što tvorci Facebooka neprestano tvrde da im je privatnost njihovih korisnika najvažnija stvar kojom se vode u osmišljavanju svih svojih poteza, činjenica jest da je najpopularnija društvena mreža na svijetu od svojih najranijih dana gotovo neprestano suočena s različitim kritikama od strane korisnika i stručnjaka, i to upravo zbog privatnosti.

Jedan od poteza kojim su vlasnici mreže koja danas broji nevjerojatnih 845 milijuna korisnika željeli učiniti Facebook još sigurnijim i transparentnijim mjestom bio je uvođenje opcije „Download your information" prije dvije godine, gdje su korisnici imali mogućnost preuzimanja određenih podataka koje je Facebook skupio o njima.

Facebook je jučer na svom blogu objavio kako namjerava proširiti tu opciju i povećati količinu podataka koje stranica posjeduje o svakom korisniku. Od sada će svaki korisnik Facebooka moći dobiti uvid u IP adrese s kojih se spajao na svoj račun, sve podatke o logiranju, povijest zahjeva za prijateljstvom, kao i podatke o aktivaciji, deaktivaciji te brisanju profila.

Osim toga, korisnicima će na uvid biti dostupni i brojni „sporedni" podaci, poput povijesti „bockanja", ljubavnih statusa i sličnih uvjetno rečeno manje ključnih podataka.

Želite li vidjeti vaš Facebook „dosje", otiđite na „Postavke korisničkog računa" te odaberite „Preuzmi kopiju svojih Facebook podataka". Kad stranica prikupi sve informacije, o tome će vas obavijestiti e-mailom.

Stručnajci tvrde da se Facebook na ovakav potez odlučio zbog sve strožih zakona EU o privatnosti na internetu, ali New York Times tvrdi da je to tek kap u moru, budući da to nije ni polovica ukupnih podataka koje Facebook čuva o nama.

Na kraju krajeva, to nikoga ne treba posebno čuditi, budući da Facebookove mušterije nismo mi prosječni korisnici, već kompanije koje za podatke o našim navikama itekako dobro plaćaju.

13.04.2012. 14:05:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh