« Život
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
DOSTA JE BILO ČEKANJA

Preuzmite konačno kontrolu nad svojim životom

Mnogi ljudi provedu godine čekajući osobu koja će ih ispuniti...

Kontrolirajte svoje strahove, tako da oni ne kontroliraju vas
Kontrolirajte svoje strahove, tako da oni ne kontroliraju vas (Shutterstock)
Više o

optimizam

,

problemi

,

osobni razvoj

,

život

Drugi pak ulaze u nezadovoljavajuće veze iz straha da će ostati sami. Unatoč tome, trebali bi se potruditi ispuniti svoju svrhu u životu, sa ili bez partnera. Umjesto da čekamo nekoga tko će u naš život unijeti smisao, trebali bi usavršiti metode oslanjanja na sebe, jer to nam daje kontrolu nad životom.

Kada ojačate vezu sa samim sobom, razvijate veće samopouzdanje, osobno zadovoljstvo te financijsku sigurnost. Pogledajte korake koji vam mogu pomoći da to i ostvarite, bez obzira živjeli sami ili s nekim drugim.

Učite o sebi i prepoznajte svoje potencijale - razni tečajevi, radionice i terapije mogu vam pomoći da otkrijete svoju snagu i strasti, te oslobodite osobu kakva doista jeste. Istražujte različite usluge koje vam mogu pomoći u vlastitom razvoju, te razgovarajte s profesionalcima kako bi ste odabrali najbolji put za sebe.

Postanite samodostatni - ovo gradi samopouzdanje i povjerenje, omogučujući vam da sudjelujete u odnosima iz svjesnog odabira, a ne zbog očajničke potrebe. Identificirajte stvari u svojem životu gdje ovisite o drugima (financije, emocionalna stabilnost, kućanski poslovi...). Izaberite jednu i počnite preuzimati odgovornost i brigu za ta područja svojeg života.

Usmjerite život tamo gdje želite - umjesto da živite po inerciji, prilagodite svoje ponašanje i djela rezultatima koje želite ostvariti. Prije nego što reagirate na određeni osobu ili situaciju, stanite i razmislite što bi željeli da se dogodi. Jednom kada ste osmislili svoje željeni cilj, izaberite akcije i ponašanje kojim ćete ga najvjerojatnije ostvariti.

Kontrolirajte svoje strahove, tako da oni ne kontroliraju vas - većina strahova ukorijenjena je u starim vjerovanjima koja su prihvaćena još u djetinjstvu. Kada osjećate strah, zapišite što mislite da će se dogoditi. Nakon toga, provjerite u stvarnosti, kako bi vidjeli ima li vaš strah oslonca u realnosti ili je baziran na krivim pretpostavkama. Zamijenite takva vjerovanja s optimističnim pristupom koji je baziran na trenutnoj stvarnosti, i to će umanjiti vaše strahove kako bi mogli krenuti dalje.

Postanite osoba koju tražite - umjesto da čekate nekoga tko će vas promijeniti, razvijajte osobine željenog partnera u sebi. Napravite listu osobina vaše idealne osobe, a zatim zaokružite one koje sami nemate. Identificirajte korake za razvijanje takvih kvaliteta, te primijenite plan akcije.

Razvijajte učinkovite komunikacijske vještine - naučite izražavati vaše osjećaje i potrebe na način koji nije konfliktan, te koji će vam pomoći da ojačate veze s drugima. Postanite svjesniji vašeg načina komunikacije. Ako namjeravate kritizirati, vježbajte neutralan i nježniji način govora, te izbjegavajte osuđivanje.

Izgradite unutrašnji sustav potpore - ojačajte svoje unutrašnje snage kroz dovoljno sna i vježbe, slobodnog vremena i zdrave prehrane. Ako imate naviku zanemarivati sebe i stavljati tuđe potrebe ispred svojih, identificirajte problem i počnite raditi stvari kojima ćete napuniti vlastite baterije.

Izgradite vanjski sustav potpore - razvijajte prijateljstvo s ljudima koji su pozitivni, te koristite profesionalne veze kako bi ste ostvarili vaše potencijale. Ocijenite kvalitetu vaših odnosa. Ako niste zadovoljni pokušajte promijeniti socijalno okruženje, te pronaći ljude koji vam mogu pomoći da postignete svoje ciljeve.  


05.01.2011. 19:10:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ZarađujemMasno
    05.01.2011. 21:21
    već poznato sve i isprobano al ne šljaka ako samo pročitaš članak
  2. avatar
    xena
    06.01.2011. 11:17
    lijepo, ali se jako teško iščupati iz briga
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh