« Život
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
KARIKA KOJA NEDOSTAJE

Znanstvenici pogledali u "mračno doba" svemira

Godinama znanstvenici nisu znali ništa o "mračnom dobu" svemira - periodu nakon Velikog praska prije 13,7 milijardi godina i stvaranja prvih zvijezda

Fotografija vijesti
Više o

svemir

,

Veliki prasak

,

Zvijezde

No istraživači sa Sveučilišta Cambridge uspjeli su uhvatiti svijetlost koju emitira masivna crna rupa kako bi istražili ovaj nepoznati dio povijesti svemira. Otkrili su ostatke prvih zvijezda i posljedice eksplozije te rane zvijezde, koja je bila veća od Sunca 25 puta.

Profesor Max Pettini, vjeruje kako bi otkriće ovih plinova moglo otkriti informacije o porijeklu svemira. "Uspjeli smo pogledati u 'mračno doba' koristeći svjetlo koje emitira kvazar. Svjetlo nam daje pozadinu po kojoj se bilo koji oblak plina na njegovom putu može izmjeriti. Otkrili smo sičušne količine elemenata koje su prisutne u oblaku, a koje se nalaze u razmjerima koji su bitno drugačiji od onih u normalnim zvijezdama danas."

Pomoću svjetlosti masivne crne rupe, znanstvenici su osvijetlili plinove koje su oslobodile rane zvijezde. Vjeruje se da ove rane zvijezde drže odgovor kako je svemir evoluirao od prostora ispunjenog vodikom i helijem do onog koji je bogat težim elementima poput kisika, ugljika i željeza.

06.01.2011. 06:40:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ZarađujemMasno
    06.01.2011. 09:22
    svaka čast naporima, ali oni sami pojma nemaju u šta gledju
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh