« Život
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
PREDVIĐANJE POTRESA

Mravi mogu nanjušiti potres

Godinama se traga za pouzdanim metodama predviđanja potresa – njemački geofizičar tvrdi da je problem riješio mravima

Mrav
Mrav (Shutterstock)
Više o

Mravi

,

predviđanje potresa

,

potresi u svijetu

,

mravinjak

Eifel je planinski lanac u zapadnoj Njemačkoj i istočnoj Belgiji na kojem je još 90-ih godina postavljena najgušća mreža za mjerenje tektonskih kretanja. Godine 2009. na području Eifela je počeo raditi i geofizičar Ulrich Schreiber kako bi otkrio mogu li mravi pomoći u predviđanju potresa. Lakši potres je u rujnu iste godine zatresao planine, a Schreiber je oči uperio u tri mravinjaka i dvije infracrvene kamere.

Znanstvenik naglašava da njegov rad nije ni na koji način povezan s praznovjerjem i gatanjem: "Šumski mravi svoje mravinjake grade duž rascjepa zemljine kore, odnosno pukotina. Pretpostavljamo da je razlog tome ugljični dioksid koji se iz toplijih slojeva širi prema površini i tako grije mravinjake."

>>Životinje mogu predvidjeti potrese

Schreiber vjeruje da mravi mogu na određeni način nanjušiti plinove jer su svi mravinjaci na području Eifela izgrađeni i raspoređeni upravo prema pukotinama. Promjena u količini i sastavu plinova prije i nakon potresa izaziva određene reakcije kod vrlo osjetljivih mrava pa bi se iz njih mogla iščitati i opasnost od potresa.

Kako bi dokazao svoju pretpostavku, Schreiber mravinjake infracrvenim kamerama promatra 24 sata dnevno. Sa svojim timom svakodnevno prikupi oko 40 GB podataka. Odmah se pokazalo da mravi imaju vrlo organiziran i rutiniran dnevni ritam, a nakon spomenutog lakšeg potresa znanstvenici su otkrili i sljedeće:

"Ponašanje mrava prije i nakon potresa je bilo neobično. Životinje su odbacile svoj uobičajeni ritam i postale iznimno aktivne. U mravinjak su se vratile tek dan nakon potresa."

Znanstvenici smatraju da su mravi reagirali na ugljični dioksid te osjetili elektromagnetske i mikroseizmičke signale iz dubine koje je nemoguće izmjeriti postojećim instrumentima.

"Povezanost postoji, ali još nismo u mogućnosti na vrijeme uočiti promjene u ponašanju mrava kako bismo iz toga izvukli vrijedna upozorenja za okolno stanovništvo", upozorava Schreiber koji istraživanja namjerava nastaviti u Turskoj zbog intenzivnijih tektonskih kretanja.

05.01.2011. 16:46:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    buba_shvaba
    06.01.2011. 13:38
    ovo je nemoguce, ma dajte ljudi....
  2. avatar
    mravko
    06.01.2011. 18:11
    vjeruj svašta...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh