« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 1 dan
EHHH...

Pretilosti na putu stoji - crijevna flora

U posljednje vrijeme puno je studija koje istražuju ulogu crijevnih bakterija u našem zdravlju - posebno u kontekstu metaboličkih poremećaja poput pretilosti

Neki jednostavno ne mogu skinuti višak
Neki jednostavno ne mogu skinuti višak (Arhiva)
Više o

pretilost

,

crijevna flora

,

crijevne bakterije

Vjerovali ili ne, o vašim kilogramima ovise razni faktori, a među nijma su i crijevne bakterije koje reguliraju tjelesnu težinu (ma koliko to grozno vama zvučalo).

Jedno istraživanje ispituje kako naši pojedinačni crijevni mikrobiomi mogu otkriti jesmo li, i u kojoj mjeri, u stanju izgubiti višak kilograma prateći određene smjernice.

„Humane crijevne bakterije su povezane sa sve većom prevalencijom pretilosti, a znanstvenici su počeli istraživati mogu li crijevne bakterije imati ulogu u liječenju pretilosti, objasnio je koautor studije, profesor Arne Astrup.

>> Kako pretilost utječe na mozak >>

„Ali tek sada imamo napredak koji pokazuje da određene vrste bakterija imaju odlučujuću ulogu u regulaciji težine", kaže profesor.

Nalazi studije objavljeni su u International Journal of Obesity.

Odnos crijevnih bakterija ključan je za reguliranje težine

U studiji je sudjelovalo 54 sudionika. Od toga, 31 osoba trebala je slijediti novu nordijsku prehranu, koja je skup danskih nacionalnih smjernica o prehrani koje promovišraju konzumiranje voća, povrća, vlakana i integralnih žitarica. Svrha ovog načina prehrane je da pomogne u skidanju viška kilograma i održavanju zdravog indeksa telesne mase (BMI).

>> Pretilost se može spriječiti >>

Ostalih 23 sudionika slijedilo je prosječnu dansku prehranu, koja obično uključuje više mesa i prerađene hrane.

Svi sudionici su se pridržavali svoje prehrane ukupno 26 tjedana. Na kraju ovog perioda, 31 osoba na novoj nordijskoj dijeti izgubila je u prosjeku 3,5 kilograma, dok je ostalih 23 izgubilo u prosjeku 1,7 kilograma.

Međutim, iako se pokazalo da je nova nordijska dijeta efikasnija u promoviranju gubitka težine od generalno uobičajene dijete, istraživači su također primijetili da su individualni bakterijski profili crijeva sudionika imali važnu ulogu.

>> Pretilost je postala još opasnija >>

Profesor Astrup i njegove kolege su primijetili da su sudionici koji su imali veći odnos bakterija Prevotella-Bacteroides izgubili veću težinu kada su slijedili novu nordijsku dijetu u usporedbi s ljudima koji su se pridržavali prosječne danske dijete.

U isto vrijeme, ljudi s niskim postotkom bakterija Prevotella-Bacteroides nisu izgubili više na težini kada su slijedili novu nordijsku prehranu.

Istraživači su također primijetili da oko polovica populacije ima veći udio Prevotella-Bacteroides.

Samo 50 posto populacije će vjerojatno skinuti višak kilograma ako slijedi nove danske preporuke o prehrani, dok će kod druge polovice to ostati nepromijenjeno.

>> Zdrava pretilost je mit, a ne stvarnost >>

„Studija pokazuje da će samo oko polovice populacije izgubiti na težini ako se hrani u skladu s danskim nacionalnim preporukama o prehrani i jede više voća, povrća, vlakana i integralnih žitarica. Čini se da druga polovica populacije nema nikakvu korist od promjene prehrane ", kaže prvi autor studije profesor Mads Fiil Hjorth.

23.09.2021. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh