« Zdravlje
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
UPOZORENJE

Zdrava pretilost je mit, a ne stvarnost

Suvišno masno tkivo sa sobom nosi zdravstvene rizike, čak i kad pretila osoba nema poteškoća s visokim krvnim tlakom te ima normalne koncentracije kolesterola i šećera u krvi.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

pretilost

,

krvni tlak

,

kolesterol

,

bolesti srca

,

zdrava pretilost

Pretilost je jedna od najčešćih boljki modernog društva, radeći probleme svima, od pretilih preko njihovih obitelji do zdravstvenog sustava koji se suočava sa sve više bolesti koje su posljedica prekomjernih kilograma.

No, u zadnje vrijeme se sve više čuju glasovi koji dokazuju kako određen višak kilograma nije problem, štoviše, umjerena pretilost počela se proglašavati zdravijom od mršavosti.

Kako bi stali na kraj glasinama, znanstvenici su analizirali preko tisuću istraživanja koja su obuhvatila preko 60 tisuća ispitanika i zaključili da je povećanje tjelesne mase u razdoblju od jednog desetljeća u pravilu povezano s povećanim rizikom za bolesti srca i smrt.

U radu objavljenom u znanstvenom časopisu Annals of Internal Medicine kaže se da višak masnog tkiva nužno donosi povećane zdravstvene rizike, pa i u slučajevima kad pretila osoba ima normalne koncentracije kolesterola i šećera u krvi i nema poteškoća s visokim krvnim tlakom. 

Stoga, ipak skinite višak koji vam smeta, pametnije je ...

12.01.2014. 19:04:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh