Pretilost ovisi o dostupnosti hrane
Ako u kuhinji imate voća i povrća, vaša će prosječna težina biti bitno manja od onih koji drže gazirane sokove u kući, pokazalo je zanimljivo istraživanje
Koristeći fotografije snimljene u kuhinjama oko 200 američkih domaćinstava i podatke o tjelesnoj masi vlasnica istraživači su utvrdili kako je prisutnost voća i povrća na fotografijama povezana s prosječno 6 kilograma manjom tjelesnom masom sudionica istraživanja.
S druge strane, prisutnost žitarica za doručak na fotografijama je bila povezana s prosječno 9 kilograma većom tjelesnom masom.
Najveća tjelesna masa (prosječno za 11-12 kilograma) je zabilježena kod žena u čijim su kuhinjama fotografirani gazirani sokovi.
No, uz to, važni čimbenici rizika za pretilost uključuju i izloženost zagađenju, unos prehrambenih aditiva i kemikalija, kasniji odlazak na spavanje, češće uzimanje lijekova te preveliki unos šećera.
Istraživači sa Sveučilšta York i Alberta su nakon analize prehrane, tjelesne aktivnosti i tjelesne mase 36400 odraslih osoba između 1971. i 2008. godine zaključili kako je u prošlosti bilo lakše održavati zdravu tjelesnu masu, čak i uz veću konzumaciju hrane i rjeđu tjelovježbu.
Nakon što su u obzir uzeli i udio masti, ugljikohidrata i proteina u prehrani sudionika istraživanja, znanstvenici su izračunali kako uz jednaku prehranu i tjelovježbu odrasle osobe sada imaju prosječno 10% veću tjelesnu masu nego prije 40-ak godina.
Novi komentar