« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
LOŠA KOMBINACIJA

Pretile osobe imaju dvostruko veće šanse za oboljenje jetre

Alkohol je još uvijek glavni uzrok ciroze jetre, ali u kombinaciji s prekomjernom težinom još je moćniji uzročnik bolesti ovog organa

(Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

jetra

,

ciroza jetre

Istraživanja provedena na više od milijun ljudi u Velikoj Bitaniji pokazala su da zajedničko djelovanje prekomjerne težine i alkohola povisuje rizik od ciroze i drugih bolesti jetre. Štoviše, pretile žene koje piju više od jedne čaše vina dnevno imaju gotovo dvostruko veću šansu za bolesti jetre, a slično je i kod muškaraca.

Studija objavljena u 'British Medical Journal' navodi kako se zna da je alkohol glavni uzrok ciroze jetre, ali da se i gomilaju dokazi kako prekomjerna težina također igra veliku ulogu.

Prema podacima istraživanja provednog na oko milijun muškaraca i žena u Velikoj Britaniji, znanstvenici procjenjuju da je barem 20 posto slučaja ciroze jetre u žena srednje dobi uzrokovano prekomjernom težinom, a gotovo 50 posto slučajeva te bolesti uzrokovano je prekomjernim konzumiranjem alkohola.

Voditeljica studije, dr. Carole Hart sa Sveučilišta Glasgow kaže kako bi daljnja istraživanja mogla pokazati da bi se za ljude prekomjerne težine i one pretile trebale postaviti strože granice.

14.03.2010. 21:57:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh