« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ČAROBNI NAPITAK

Zeleni čaj sprječava razvoj glaukoma i štiti oči od stresa

Nova studija potvrdila je kako očna tkiva upijaju aktivne tvari iz zelenog čaja koje ih štite od svakodnevnog stresa

(Dreamstime)
Više o

oči

,

glaukom

,

bolesti oka

,

zeleni čaj

Znanstvenici su potvrdili kako aktivne tvari iz zelenog čaja, poznate po svojim snažnim antioksidativnim i drugim svojstvima, nalaze svoj put u očno tkivo. Nova studija, prva koja pokazuje da očna tkiva upijaju te supstance, dovela je do zaključka kako zeleni čaj vrlo vjerojatno može pomoći u prevenciji glaukoma i drugih čestih očnih bolesti.

Studija je objavljena u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, a znanstvenici koji su ju proveli naglašavaju kako se 'katehini', razne antioksidativne tvari iz zelenog čaja, već neko vrijeme smatraju korisnima u zaštiti zdravlja očiju. U te tvari između ostalih spadaju vitamini C i E, lutein i zeaxantin no do sada nije bilo poznato mogu li one iz probavnog sustava nepromijenjene dospjeti do očiju, piše Science Daily.

Potvrdu kako je to zaista moguće dali su junaci brojnih znanstvenih spoznaja, laboratorijski štakori kojima je redovito davan zeleni čaj. Analizom njihovog očnog tkiva bez sumnje je utvrđeno da je došlo do apsorbcije katehina iz zelenog čaja.

Potvrđeno je i kako pozitivni učinak upijenih katehina u očima traje oko 20 sati nakon konzumacije zelenog čaja što je znanstvenicima bilo dovoljno da zaključe kako zeleni čaj uvelike pomaže očima da se nose sa svakodnevnim oksidativnim stresom kojemu su izložene.

14.03.2010. 21:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh