« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
IVO JOSIPOVIĆ

Presuda je šokantna, uvjeren sam da zločinački poduhvat nije postojao

Predsjednik je izjavio da je presuda, sa svojim obrazloženjem i kaznom, ozbiljan pravni i politički akt koji je šokirao i njega

Fotografija vijesti
Više o

Ante Gotovina

,

Ivo Josipović

,

presuda generalima

"Generali, koji su tijekom rata dali velik doprinos obrani Hrvatske osuđeni su od Međunarodnog kaznenog suda za teška kaznena djela i mnogi građani teško prihvaćaju te presude i razočarani su odlukom suda", izjavio je Josipović novinarima nakon današnje presude trojici hrvatskih generala.

Predsjednik očekuje da će u žalbenom postupku mnoge od teza na kojima se temelji presuda biti temeljito preispitane pa i osporene. Naglasio je pritom kako presuda, ma kako bila teška, ne dovodi u pitanje legitimnost i legalnost Domovinskog rata i oslobodilačkih akcija, uključivši i Oluju.

"Uvjeren sam da zajednički zločinački pothvat u obrani Hrvatske nije postojao. Posebno, teza o zajedničkom zločinačkom pothvatu ne podrazumijeva da su svi pripadnici Hrvatske vojske i policije sudionici zločinačkog pothvata, da su svi zločinci. Hrvatska poštuje i poštovat će sve heroje koji su sačuvali našu neovisnost i slobodu", kazao je Josipović.

Dodaje da je Hrvatska svjesna da je tijekom Domovinskog rata zločina bilo na svim stranama te da hrvatsko pravosuđe danas jednako tretira i osuđuje sve zločine, poštujući sve žrtve, neovisno tko je počinitelj, tko žrtva.

To je, kaže predsjednik, dio našeg pravnog poretka, a hrvatski građani i javnost suosjećaju sa svim nevinim žrtvama i njihovim obiteljima. "Hrvatska je država koja poštuje međunarodni pravni poredak i vladavinu prava. Siguran sam, takvu Hrvatsku podržavaju i branitelji i svi naši građani. To je europska Hrvatska".

Josipović također ističe da poštivanje pravnih aspekata rada suda, ne znači prihvaćanje političkih i povijesnih aspekata presude. "Za nas će, neovisno o presudi, Domovinski rat ostati pravedan i obrambeni rat u kojemu smo sačuvali našu slobodu i demokraciju od agresije i zločinačke politike režima Slobodana Miloševića," izjavio je predsjednik države.

 

15.04.2011. 15:45:55
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    SportMagazin
    15.04.2011. 15:54
    Tuđman ne samo da je najviše kriv za presudu već je upravo on inicializirao suradnju i obvezao državu na suradnju sa Haškim sudom i to na taj način da ako negiraš Haški sud dolazi na isto kao da negiraš Hrvatski.
    No to ne mjenja ništa u tome dal je Gotovina heroj ili ne oni kojim neka presuda može odrediti dal im je netko heroj ili ne su budale.
    Povijest pišu oni koji se ne pokoravaju sudovima, sjetimo se samo one: "Ja priznajem samo sud svoje partije" ili "Condenadme, no importa, la Historia me absolverá."
    A ove koji seru po nekim navodno crvenima trebali bi znati da za vrijeme crvenih nitko nije poslao niti jednog generala u Haag sve što je izručeno izručeno je u vrijeme Hdzovaca.
    Što se tiče ratovanja, niti jedan školovani general koji je ratovao po pravilima i običajima ratovanja nije osuđen svi su redom oslobođeni, a Antu bi ionako dočekali francuzi sa 10 godina robije za otmicu i razbojništvo.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh