Metro-portal.hr

objavljeno 15.04.2011. 15:45:55
IVO JOSIPOVIĆ

Presuda je šokantna, uvjeren sam da zločinački poduhvat nije postojao

Predsjednik je izjavio da je presuda, sa svojim obrazloženjem i kaznom, ozbiljan pravni i politički akt koji je šokirao i njega

Fotografija vijesti

"Generali, koji su tijekom rata dali velik doprinos obrani Hrvatske osuđeni su od Međunarodnog kaznenog suda za teška kaznena djela i mnogi građani teško prihvaćaju te presude i razočarani su odlukom suda", izjavio je Josipović novinarima nakon današnje presude trojici hrvatskih generala.

Predsjednik očekuje da će u žalbenom postupku mnoge od teza na kojima se temelji presuda biti temeljito preispitane pa i osporene. Naglasio je pritom kako presuda, ma kako bila teška, ne dovodi u pitanje legitimnost i legalnost Domovinskog rata i oslobodilačkih akcija, uključivši i Oluju.

"Uvjeren sam da zajednički zločinački pothvat u obrani Hrvatske nije postojao. Posebno, teza o zajedničkom zločinačkom pothvatu ne podrazumijeva da su svi pripadnici Hrvatske vojske i policije sudionici zločinačkog pothvata, da su svi zločinci. Hrvatska poštuje i poštovat će sve heroje koji su sačuvali našu neovisnost i slobodu", kazao je Josipović.

Dodaje da je Hrvatska svjesna da je tijekom Domovinskog rata zločina bilo na svim stranama te da hrvatsko pravosuđe danas jednako tretira i osuđuje sve zločine, poštujući sve žrtve, neovisno tko je počinitelj, tko žrtva.

To je, kaže predsjednik, dio našeg pravnog poretka, a hrvatski građani i javnost suosjećaju sa svim nevinim žrtvama i njihovim obiteljima. "Hrvatska je država koja poštuje međunarodni pravni poredak i vladavinu prava. Siguran sam, takvu Hrvatsku podržavaju i branitelji i svi naši građani. To je europska Hrvatska".

Josipović također ističe da poštivanje pravnih aspekata rada suda, ne znači prihvaćanje političkih i povijesnih aspekata presude. "Za nas će, neovisno o presudi, Domovinski rat ostati pravedan i obrambeni rat u kojemu smo sačuvali našu slobodu i demokraciju od agresije i zločinačke politike režima Slobodana Miloševića," izjavio je predsjednik države.

 

15.04.2011. 15:45:55
http://metro-portal.hr/presuda-je-sokantna-uvjeren-sam-da-zlocinacki-poduhvat-nije-postojao/57762/