« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
AMNESTY INTERNATIONAL

Presuda ICTY-a je pravda za žrtve ratnih zločina u Hrvatskoj

Presuda Haaškog suda kojom su dva hrvatska generala osuđena za zločine protiv čovječnosti su "snažna pobjeda" za hrvatske ratne žrtve

Više o

ratni zločini

,

Amnesty International

,

presuda generalima

Generali Ante Gotovina i Mladen Markač osuđeni su na 24 i 18 godina zatvora zbog sudjelovanja u tzv. udruženom zločinačkom pothvatu, s ciljem protjerivanja krajinskih Srba, tijekom i nakon operacije Oluja 1995., dok je general Ivan Čermak oslobođen.

"Ta je presuda prvi korak do pravde i istine za mnoge žrtve zločina počinjenih tijekom operacije Oluja u Hrvatskoj 1995. Ona pokazuje da čak i počinitelji zločina prema međunarodnom pravu na visokoj razini ne mogu izbjeći pravdi", rekla je Nicola Duckworth, direktorica programa AI-a za Europu i središnju Aziju, u priopćenju.

Prema optužnici, zločini protiv čovječnosti počinjeni tijekom vojne operacije 1995., uključuju progon, deportacije, ubojstva i nehumane postupke, te ratne zločine kao što je nezakonito razaranje civilne imovine.

U nedavnom izvještaju pod nazivom "Iza zida šutnje: procesuiranje ratnih zločina u Hrvatskoj", AI je naveo kako je pravda u Hrvatskoj spora i selektivna više od 15 godina nakon završetka rata, te kako manjak političke volje za bavljenje s ratnom prošlošću priječi mnoge žrtve da dođu do pravde, otkriju istinu i dobiju odštetu, dodaje se u priopćenju.

Navodi se kako se godišnje u prosjeku rješava 18 predmeta, dok ih je neriješeno više od 500, pa će po sadašnjem tempu nekim žrtvama trebati još 30 godina da dođu do pravde. "Međunarodna zajednica mora tražiti da Hrvatska istraži i procesuira stotine zaostalih predmeta kako bi žrtvama dala pristup do pravde, istine i odštete. Mora se tražiti i dati pravda za hrvatske ratne žrtve", kazala je Duckworth.

15.04.2011. 15:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh