« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
ŠOK I NEVJERICA

Reakcije na haaške presude: Žalost, zgražanje, razočaranje

"Ja ću im (generalima Gotovini i Markaču) biti produžena ruka vani", kazao je Ivan Čermak, kojeg je Haaški sud u petak oslobodio po svim točkama optužnice

Ante Gotovina
Ante Gotovina (HTV snimka)
Više o

Mladen Markač

,

Ante Gotovina

,

Haaški sud

,

Ivan Čermak

,

presude generali

Hrvatsko društvo političkih zatvorenika (HDPZ) smatra da je presuda Haaškoga suda izrečena danas hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču neprimjerena "pljuska" i Republici Hrvatskoj, NATO savezu, Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) te ostalim saveznicima u vojno-redarstvenoj akciji "Oluji", prenois Hina.

U tom kontekstu buduće polje djelatnosti - diplomatsko, političko, pravno i svako drugo stavlja sve navedene faktore u sasvim novu i jasnu dipoziciju, stoji u večerašnjem priopćenju HDPZ-a.

Navodi se da je Predsjedništvo HDPZ-a na današnjoj izvanrednoj sjednici zaključilo da je presuda istovjetna argumentima kojima je agresor opravdavao početak ratnih aktivnosti u Domovinskom ratu. Predsjedništvo je zaključilo da presuda abolira te argumente nakon ratnih neuspjeha i nastojanja da agresor prisvoji teritorije koji mu nikada nisu pripadali.

Dodaje se da je Republika Hrvatska članica NATO saveza te da je presuda pokušaj revizije argumenata kojima je Republika Hrvatska prihvaćena kao članica NATO saveza .

HDPZ smatra da ta presuda nije samo protiv Republike Hrvatske nego kapitalno i protiv NATO članica i njegovih saveznika u Domovinskom ratu te da Haaški tribunal, kao instrument određenih političkih struktura, u rezimeu presude jasno izražava namjere tih političkih struktura.

Srakić ožalošćen presudama

Današnju prvostupanjsku presudu, koju je Haaški sud izrekao hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču komentirao je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić, koji je izjavio da je presuda pljuska, ne našemu narodu, nego pljuska Europi i cijelome svijetu.

Predsjednik HBK mons. Srakić rekao je kako je danas žalosni petak te da zajedno s ostalim građanima Domovine dijeli osjećaje i gorčinu koja nas je zahvatio kada se obrana Domovine proglašava zločinačkim pothvatom.

Izjavu nadbiskupa Srakića prenio je večeras Hrvatski radio uz napomenu da je to osobna izjava nadbiskupa Srakića te da će Hrvatska biskupska konferencija dati naknadno posebno priopćenje o haaškoj presudi.

Oslobođeni Čermak šokiran

Hrvatski general Ivan Čermak stigao je u petak u Zagreb, izjavivši da je još u šoku i da se ne može osjećati dobro zbog dvojice generala koji ostaju u pritvoru u Haagu, ali i najavio da će im pomagati i biti njihova produžena ruka.

"Ja ću im biti produžena ruka vani", kazao je Čermak, kojeg je Haaški sud u petak oslobodio po svim točkama optužnice, u izjavi za novinare na pisti zagrebačke zračne luke. Generala Čermaka, koji je oko 18.15 sati vladinim zrakoplovom doputovao iz Nizozemske, u zagrebačkoj zračnoj luci dočekala je premijerka Jadranka Kosor.

Čermak je kazao da su sva trojica generala po izricanju presude bila u šoku, ali svjesni da se radi o velikoj nepravdi.

"Nisam znao gdje sam. Presuda koju je pročitao sudac Orie bila je ustvari završna riječ tužiteljstva od zločinačkog pothvata nadalje", ustvrdio je Čermak.

"Nitko se u Hrvatskoj nakon ovakve presude ne može osjećati dobro", dodao je Čermak, ali i istaknuo da je ovo tek prvo poluvrijeme i da treba "staviti glave na kup", vidjeti što se može još napraviti, gdje su učinjeni propusti u obrani. Kazao je da su optužujuće presude bile veliko iznenađenje za sve, da to nisu očekivali, ali da su generali Ante Gotovina i Mladen Markač stoički podnijeli današnji dan u sudnici.

Čermak je podsjetio da nakon 12 godina "natezanja" s Haaškim sudom, 4 godine zatvora i 3,5 godine kućnog pritvora, za njega ova stvar još nije gotova te da i njega očekuje "drugo poluvrijeme". General Čermak stigao je u Zagreb u pratnji svog odvjetničkog tima, Stephena Kaya i Gillian Higgins, te Pere Kovačevića. Kovačević je rekao da je sve ovo danas za generala Čermaka vrlo teško jer je ujutro u lisicama prevezen u Sheveningen, a poslije podne je već bio na slobodi. Također je kazao da mu je jako žao ostale dvojice generala.

Logorašice srpkih logora zgrožene

Logorašice srpskih koncentracijskih logora u kojima je na mnogim ženama počinjen ratni zločin silovanje u projektu udruženoga zločinačkog pothvata radi stvaranja Velike Srbije izražavaju zgražanje nad presudom, koja je preko hrvatskih generala upućena cijeloj Hrvatskoj, priopćile su večeras žene logorašice srpskih koncentracijskih logora.

Logorašice navode kako je velikosrpski plan sadržavao genocid, uništavanje materijalnih dobara, okupaciju Hrvatske, zatvaranje, odvođenja na teritorij Srbije i etničko čišćenje na okupiranim prostorima.

"Cijela ta fašistoidna ideja nije procesuirana i iskazana je u kazana onima koji su se suprotstavili toj agresiji", navode logorašice te dodaju kako su one kao silovane žrtve očekivale od demokratskog svijeta da se kazne počinitelji i začetnici agresije.

Presuda hrvatskim generalima ne predstavlja pravdu nego potvrđuje činjenicu da međunarodno pravo prešućuje zločin koji je nad nama počinjen, ističu žrtve srpskih koncentracijskih logora.

Logorašice su pozvale sve stradalnike i žrtve srpske agresije da pokrenu procese i zatraže obeštećenje za svoju žrtvu, imovinu, istjerivanje iz domova i dane u progonstvu te zahtijevaju od hrvatske Vlade da DORH pokrene pravne procese protiv počinitelja.

15.04.2011. 22:33:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh