« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
NEMA DEPRE

Prestanak pušenja popravlja raspoloženje

Iako bi mnogi pomislili da prestanak pušenja loše utječe na psihičko zdravlje pušača, najnovije istraživanje pokazalo je upravo suprotno

Prestanak pušenja popravlja raspoloženje
Prestanak pušenja popravlja raspoloženje (DeviantArt)
Više o

pušenje

,

cigarete

,

pušači

,

prestanak pušenja

,

odvikavanje

Prestanak pušenja čini ljude sretnijima kao nikad prije, pokazalo je istraživanje provedeno na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Brown i objavljeno u časopisu Nicotine & Tobacco Research. Dakle, pušenje nije odricanje psihičkog zadovoljstva kako bi se poboljšalo isključivo fizičko zdravlje, kao što bi možda mnogi pušači pomislili.

Prof. Christopher Kahler je sa svojim timom znanstvenika sa Sveučilišta Brown, bolnice Miriam i Sveučilišta Južne Kalifornije proučavao skupinu od 236 muškaraca i žena koji su htjeli prestati pušiti, a često su i konzumirali alkohol u društvu. Ušli su u program prestanka pušenja i riješili su standardizirani test za simptome depresije tjedan dana prije prestanka pušenja, te dva, osam, 16 i 28 tjedana nakon datuma prestanka. Pojedine skupine ispitanika su prestajale pušiti na drugačije načine (od onih koji nisu izdržali bez cigarete do osoba koje uopće nisu zapalile tijekom cijele studije).

>> 8 načina za prestanak pušenja

Rezultate istraživanja najbolje potkrepljuju osobe koje su samo privremeno prestale pušiti. Iako im se raspoloženje iznimno popravilo u razdoblju kad nisu pušili, čim bi se vratili cigareti raspoloženje im se smračilo, a neki su bili i tužniji nego prije pokušaja prestanka.

Osobe koje uopće nisu prestale bile su najnesretnije tijekom cijelog istraživanja, a oni koji su potpuno prestali ostali su najsretniji.

Prof. Kahler je siguran da se dobiveni rezultati mogu odnositi na većinu ljudi, iako su ispitanici u ovoj studiji i relativno puno pili. Naime, studija se poklapa s jednim istraživanjem iz 2002. koje je pokazalo slične rezultate, a ispitanici nisu ujedno i konzumirali alkohol.

Osim toga, promjene (ne)sreće u ovom istraživanju nisu imale veze s alkoholom, već sa smanjenjem i/ili prestankom pušenja.

03.12.2010. 09:22:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh