« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
MAKULARNA DEGENERACIJA

Jedite ribu za zdravlje vaših očiju

Omega-3 masne kiseline u ribi sprječavaju degeneraciju žute pjege koja se javlja u starosti i uzrokuje gubitak vida

Losoa je jedan od najboljih izvora zdravih omega-3 masnih kiselina
Losoa je jedan od najboljih izvora zdravih omega-3 masnih kiselina (Shutterstock)
Više o

oči

,

vid

,

riba

,

starost

,

omega-3 masne kiseline

,

makularna degeneracija

Dobrobiti omega-3 masnih kiselina već su poznate, a novo istraživanje objavljeno u časopisu Ophthalmology pokazalo je da te kiseline mogu starije ljude štititi i od gubitka vida. Znanstvenici s američkog Wilmer instituta za oči i Medicinskog fakulteta Johns Hopkins proučavali su prehranu 2.400 osoba u dobi od 65 do 84 godine.

Rezultati su pokazali da su osobe koje redovito jedu morsku hranu izložene značajno manjem riziku od makularne degeneracije ili degeneracije žute pjege, koja se javlja u starijoj dobi.

>> Hrana koja čuva mladost

Makularna degeneracija postupno uzrokuje gubitak centralnog vida, što znači da osobe više ne mogu vidjeti ono što se nalazi točno ispred njih. Zato čitanje, pisanje, vožnja automobila ili gledanje televizije postaje gotovo nemguće.

Upravo morski plodovi puni omega-3 masnih kiselina, pogotovo losos, skuša ili tuna, pomažu u zaštiti mrežnice oka. Osim toga, te kiseline snižavaju krvni tlak, pomažu u sprječavanju začepljenja arterija i snižavaju razinu loših masti. Neka istraživanja navode i da snižavaju rizik od raka prostate i kože.

02.12.2010. 13:33:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh