« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
MOZAK

Preskakanje doručka će vas udebljati

Preskakanjem doručka aktiviraju se hormoni koji nam misli tjeraju prema visokokaloričnoj, masnoj i slatkoj hrani

Bez zdravog doručka ne ide se iz kuće
Bez zdravog doručka ne ide se iz kuće (Shutterstock)
Više o

pretilost

,

doručak

,

debljanje

,

masna hrana

,

zdrav doručak

,

visokokalorična hrana

,

važnost doručka

Jedna od prvih stvari koje se ljudi odreknu kad shvate da bi trebali skinuti koju kilu je doručak, no, istraživanje je pokazalo da je to upravo najgori mogući potez, jer preskakanje doručka vas deblja.

Skeniranjem mozga volontera koji su promatrali fotografije raznolike hrane, od čokolade do salate, doznali su da se frontalni orbitalni korteks, zadužen za odlučivanju o važnosti i ukusu hrane puno snažnije radi kad se preskoči doručak. 

Naime, u istraživanju su volonterima pokazivali iste slike u dva različita dana. Jedan su dan pojeli doručak, a drugi su ga preskočili. Nakon testiranja svi su imali tjesteninu za ručak i mogli su je pojesti koliko žele. 

Na dan kad su preskočili doručak, pojeli su prosječno 250 kalorija više, a znanstvenici su zaključili da je to upravo zbog pojačane aktivnosti dijela mozga koji im je za ručak govorio da je tjestenina vrlo ukusna.

Pokazalo se također da su u slučaju preskakanja doručka snažnije reagirali na visokokaloričnu hranu, pa znanstvenici tvrde da se nakon preskakanja obroka ispuštaju hormoni koji utječu na orbitalni frontalni korteks i tjeraju nas prema masnoj i slatkoj hrani.

Stoga, nipošto ne preskačite obroke, jer ćete se umjesto njih natrpati smećem i udebljati.

 

17.10.2012. 17:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh