« Muškarci
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
OKRIVITE SVOJEG OCA

Prerana ejakulacija ima genetske uzroke?

Problem prerane ejakulacije dugo se vezao za psihološke faktore, no znanstvenici tvrde kako se on jednostavno može naslijediti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

geni

,

problem

,

dopamin

,

prerana ejakulacija

Istraživači su otkrili da muškarci koji prebrzo završe posao vjerojatno imaju neke genetske predispozicije. Naime,  takvi subjekti nose defekt u genu koji oslobađa dopamin, neurotransmiter koji ima krucijalnu ulogu u svemu, od pokreta i pažnje pa do percepcije užitka i koristi.

Znanstvenici iz Švedske i Finske smatraju da bi lijek koji podiže nivo dopamina u mozgu mogao biti nov način liječenja ovog problema. Još 1970-tih istraživači su primjetili kako lijekovi na bazi dopamina koji su se primjenjivali u tretmanu protiv Parkinsonove bolesti, imaju efekte afrodizijaka na neke pacijente.

No sve do sada, većina stručnjaka vjerovala je kako je prerana ejakulacija povezana s psihološkim problemima, poput teškoće opuštanja tijekom seksa. Tretman obično uključuje tehnike opuštanja, premda liječnici ponekad mogu prepisati i antidepresante kako bi se kontrolirala napetost.

Ipak, posljednja studija sugerira kako se problem vjerojatno prenosi genetskim putem. Stručnjaci su analizirali skoro 1300 muškaraca u dobi od 18 do 45 godina starosti, te ispitali koliko im obično traje seksualni čin. Također su uzeli uzorke sline kako bi testirali defekte u genu DAT1 koji prenosi dopamin.

Rezultati su pokazali da muškarci s malo drugačijim oblikom gena imaju više šansi da pate od problema prerane ejakulacije. ˝Rezultati ove studije indiciraju da lijekovi koji direktno utječu na nivo dopamina mogu biti rješenje za muškarce s ovim problemom˝, zaključuju znanstvenici.

22.04.2010. 13:14:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh