« Život
objavljeno prije 5 godina i 11 mjeseci
SIMPTOMI

Prepoznajte krizu srednjih godina

Kriza srednjih godina nije nikakva bolest niti poremećaj nego proces kojega neki doživljavaju intenzivnije, a neki uopće ne dožive

Kriza srednjih godina ne zaobilazi nikoga
Kriza srednjih godina ne zaobilazi nikoga (Arhiva)
Više o

kriza srednjih godina

,

simptomi

,

znakovi

Kriza srednjih godina ne bira - pogodit će osobe oba spola, a što je najgore, doći će u različito vrijeme, iako su promjene zapravo jednakomjerne i prilično spore. 

Jesu li sumnje u sebe i stres osobito snažni tijekom četrdesetih i potiču li temeljna restrukturiranja ličnosti, kako to pojam kriza srednjih godina implicira?

Tek toliko da znate - kriza srednjih godina nije nikakva bolest niti poremećaj nego proces kojega neki doživljavaju intenzivnije, a neki uopće ne dožive.

Ipak postoje neki simptomi pomoću kojih možemo prepoznati da se osoba bori s krizom srednjih godina, a to su:

  • potištenost, usamljenost i povlačenje iz društva,
  • osjećaj manje vrijednosti,
  • depresija, anksioznost i tjeskoba,
  • iznenadna potreba za promjenama okoline ili vlastitog izgleda,
  • pokazivanje dječjeg ili mladenačkog ponašanja,
  • donošenje naglih i impulzivnih odluka,
  • teže nošenje sa stresom,
  • česte promjene raspoloženja,
  • manjak interesa za neka područja života.

U krizi srednjih godina je česta pojava regresije, odnosno obrambenog mehanizma kojega osoba koristi kako bi se vratila na ranije, već prevladane faze razvoja.

Istraživači smatraju da postoje velike individualne razlike u reakcijama na sredovječnost te da se kriza srednjih godina ne javlja kod svakoga.

Muškarci i žene se značajno razlikuju u svojem poimanju sredovječnosti, a neka istraživanja su dobila i konkretne podatke kakva je razlika u pitanju.

Za muškarce je vjerojatnije da se značajne životne promjene dogode u ranim četrdesetima. Neki muškarci te životne promjene ne percipiraju kao krizu nego kao proces tranzicije u nove životne izazove.

Kriza srednjih godina kod žena je vjerojatnije pomaknuta prema kasnim četrdesetima i pedesetima kada im smanjivanje roditeljskih odgovornosti daje vremena i slobode da se suoče s osobnim pitanjima.

Sve u svemu - ništa strašno, ne brinite!

28.05.2018. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh