« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
CVATE PRODAJA PIŠTOLJA

Preplašeni Amerikanci navalili na pištolje

Najtraženi pištolji je "glock" 19 po cijeni od 499 dolara s kojim je počinjen krvavi napad u Arizoni

Pištolj
Pištolj (Shutterstock)
Više o

prodaja oružja

,

Arizona

Nakon tragedije u kojoj je 22-godišnjak na političkom skupu u Arizoni ubio šest a radio 14 osoba, prodaja pištolja u SAD-u snažno je porasla, prenosi Hina podatke koje je objavio FBI.

Greg Wolff, vlasnik dviju trgovina oružjem u Arizoni, izjavio je da je "prodaja udvostručena" te da je najtraženiji artikl u njegovim trgovinama Glockmeister u Phoenixu i Mesi pištolj "glock" 19 po cijeni od 499 dolara, proizvođača Glock GmbH iz Deutsch-Wagrama u Austriji, prenose u srijedu američki mediji.

Nacionalna rasprava o slabostima u državnim i saveznim zakonima o oružju, započeta nakon tragedije u Tucsonu, izazvala je strah kupaca da će Kongres uvesti stroža ograničenja, kažu trgovci oružjem. Rezultat je da je smrtonosni prikaz učinkovitosti tog oružja potaknula prodaju pištolja u Arizoni i drugim saveznim državama, po podatcima koje je objavio FBI.

"Kad se ovako nešto dogodi, ljudi se boje da će vlada zabraniti te stvari", rekao je Wolff.

Jednodnevna prodaja pištolja u Arizoni povećana je za 60 posto, na 263 komada, 10. siječnja, u usporedbi sa 164 pištolja prodana isti dan prošle godine, što je drugi najveći porast u bilo kojoj saveznoj državi u SAD-u, po podatcima FBI-a.

Istodobno je prodaja pištolja povećana za 65 posto, na 395 komada u Ohiu, za 16 posto, na 672 komada u Kaliforniji, za 38 posto, na 348 u Illinoisu te za 33 posto, na 206 komada u državi New York. Na nacionalnoj razini prodaja pištolja povećana je za oko pet posto, na 7906 komada, pokazali su podatci FBI-a.

Anketa CBS Newsa, rezultati koje su objavljeni u srijedu, pokazuje kako 47 posto Amerikanaca drži da se zakoni o kontroli oružja moraju postrožiti nakon pucnjave u Arizoni, 36 posto da zakoni trebaju ostati isti, 12 posto da ih treba ublažiti, a pet posto se nije izjasnilo.

Prodaja oružja koju prate savezne vlasti, jer je vezana uz prodaju u trgovinama gdje se traži savezna provjera kupaca, na sličan je način povećana i 2007., nakon pokolja na sveučilištu Virginia Tech, u kojem su ubijene 32 osobe, također pištoljem "glock".

Jared Lee Loughner, 22-godišnjak optužen za pokolj u Tucsonu, imao je iza sebe prekršajni dosije, odbijanje prijama u vojsku zbog uporabe droge i izbacivanje s koledža zbog niza psihotičnih ispada na predavanjima, no to ga nije spriječilo da u studenom 2010. legalno kupi "glock" 19 u trgovini u Tucsonu.

Građani SAD-a vlasnici su oko 200 milijuna komada vatrenog oružja, a zagovornici slobode posjedovanja i nošenja oružja, okupljeni u Nacionalnom puškarskom savezu (NRA), jedan su od najmoćnijih lobija u zemlji. Pozivi na zabranu ili ograničenje prodaje oružja za političare u SAD-u znače ulazak na opasan teritorij, pa su rijetki koji se u to upuštaju čak i među demokratima.

Nakon tragična događaja u Tucsonu kritičari su uredotočeni na produljene spremnike za pištolje, kakvim se koristio Loughner ispalivši 30-ak metaka za pola minute. Oni su bili zabranjeni do 2004., kad je istekla savezna zabrana za prodaju jurišnog oružja koju je uveo predsjednik Bill Clinton, a još su zabranjeni u šest saveznih država.

12.01.2011. 18:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh