« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
SUKOBI

Prosvjedi potresaju Tunis, broj žrtava raste

Predsjednik Tunisa Zine al-Abidin Ben Ali smijenio ministra unutarnjih poslova i najavio oslobađanje uhićenih prosvjednika

Rajske plaže u Tunisu su opustjele, turisti bježe iz zemlje
Više o

Tunis

,

prosvjedi

,

Ben Ali

Već mjesec dana socijalni nemiri pogađaju Tunis, omiljenu turističku destinaciju Europljana u zimskim mjesecima. Prema izvještajima s terena, turisti su uglavnom u redu jer se nalaze u kompleksima koji su izvan područja prosvjeda.

Tunižani su se pobunili protiv dva desetljeća dugog režima predsjednika Ben Alija i osudili korupciju, visoku nezaposlenost i represivnu vladu, tražeći odlazak predsjednika koji je u ponedjeljak pokušao smiriti situaciju obećanjem o otvaranju 300 tisuća radnih mjesta u dvije godine.

No, građani Tunisa nisu pali na priču i izašli su na ulice u još većem broju, što je vladu nagnalo na izvođenje vojske na ulice, jer policija više nije bila u mogućnosti držati situaciju pod kontrolom. Prema službenim izvorima, u sukobima policije, vojske i prosvjednika poginulo je 25 ljudi, dok strane agencije procjenjuju broj žrtava na pedesetak.

Svjetske sile izrazile su zabrinutost zbog pretjerane upotrebe sile i pozvale vladu Tunisa na poštivanje slobode izražavanja i okupljanja, što do sada nije bio slučaj. U srijedu poslijepodne policija i vojska su suzavcem uspjele rastjerati prosvjednike, nakon čega su ulice opustjele a trgovine se zatvorile.

12.01.2011. 20:44:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh