« Kazalište
objavljeno prije 2 godine i 2 mjeseca
PREDSTAVE

Premijera predstave "Razbijeni vrč" 13.3. u Kerempuhu

Premijera predstave “Razbijeni vrč” Heinricha von Kleista u režiji Lee Anastazije Fleger održat će se u nedjelju, 13. ožujka u 20:00 sati u Satiričkom kazalištu Kerempuh. Pretpremijere su zakazane za 11. i 12. ožujka

Razbijeni vrč
Razbijeni vrč (Arhiva)
Više o

predstave

,

Kazalište Kerempuh

,

Razbijeni vrč

Zabavna i slojevita komedija „Razbijeni vrč" smatra se jednom od najznačajnijih djela njemačke i svjetske dramaturgije, u kojemu se susreću komedija, tragedija, farsa i satira, kao i brojni književni motivi Kleistovog vremena, ali tretirani revolucionarno i progresivno. Kroz minuciozno seciranje društva i državne vlasti Kleist tragički progovara o nemogućnosti prepoznavanja istine, dovodeći misao kako „ruka ruku mije" do ekstrema. On nemoral smješta u sam epicentar sudstva i nižući urnebesne situacije pred nama polako raspetljava krakove korupcijske hobotnice koji dopiru značajno dalje nego što bi pretpostavili.

U središtu ove drame je sudac Adam, kroz čiji se susret s inspektorom Valterom plete mreža ove napete priče o korupciji, makijavelizmu i trajnom nestanku morala.

Kada se, uslijed političkog pragmatizma, izbriše razlika između istine i laži, kada sve postaje relativno, a trbusi sudaca samo rastu od domaćeg pršuta i vina, prestaje vjera u vlast i sustav, nestaje bilo kakav društveni okvir u koji vjerujemo. Činjenica da se tekst održao više od dvjesto godina, a i danas zvuči aktualno i kao da je pisan danas - bolno je poražavajuća.

U predstavi igraju Marko Makovičić (Adam), Hrvoje Kečkeš (Valter), Matija Šakoronja, Anita Matić Delić, Mirela Videk Hranjec, Damir Poljičak, Filip Detelić, Mia Anočić - Valentić, Josipa Anković, Karlo Mlinar i Lana Meniga.

Dramaturgiju potpisuje Nikolina Rafaj, scenografiju Zdravka Ivandija Kirigin i Matej Kniewald, kostimografiju Tea Bašić, koreografiju Anja Đurinović. Autori glazbe su Ivana Starčević i Marko Levanić, a oblikovatelj svjetla Saša Fistrić. 

27.02.2022. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh