« Kazalište
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
PREMIJERA

Premijera Mauzera u Zekaemu

Autorski projekt Boruta Šeparovića inspiriran je Grobnicom za Borisa Davidoviča i Mauzerom

Nova premijera u Zekaemu
Nova premijera u Zekaemu (Zekaem)
Više o

ZeKaeM

,

premijera

,

Borut Šeparović

,

Mauzer

U Zagrebačkom kazalištu mladih, 19. veljače, na sceni Miško Polanec premijerno će biti izvedena predstava Mauzer u režiji Boruta Šeparovića. Riječ je o autorskom projektu inspiriranom Grobnicom za Borisa Davidoviča Danila Kiša i Mauzerom Heinera Müllera. Mauzer je prazno ime, preuzeto od naziva omiljenog revolvera iz doba Oktobarske revolucije, a predstavlja pseudonim revolucionara, simbol svih osoba čiji je pravni i povijesni status izbrisan.

'' Predstava MAUZER se koncentrira na problem biografije kao konstrukta i kao potencijalnog mita. Ona razmatra biografiju kao kombinaciju fikcije i fakcije. Na temelju određenih činjeničnih podataka nadograđujemo fikciju pa bi je žanrovski odredio kao pseudo-dokumentarno kazalište. Dakle, to nije dokumentarno kazalište kao neke druge moje predstave. Ona ima fikcionalni okvir, ali se na trenutke ponaša kao fakcija. Iz tekstova koji su nam služili kao izvorište napravili smo jedan novi tekst. To bi bila neka vrsta hiperteksta, teksta koji je rađen baš za izvođenje. Tekstove od kojih krećemo postavljamo u novi kontekst, a to je kontekst današnjice, sada i ovdje. Ovo je predstava o konstrukciji i dekonstrukciji biografija revolucionara, pustolova i intelektualaca i njihovoj sudbini, putovanje kroz posljednjih dvadeset godina hrvatske stvarnosti koje propituje  kako nastaju mitovi jednog društva i što ostaje od činjenica kad ih očistimo od fikcija, okolnosti koje su im pomogle da ostaju ili bivaju svrgnuti s javnog trona. Mauzer se bavi pseudodokumentarizmom, propituje gdje je granica između fikcije i stvarnosti. To je neka vrsta kazališnog CSI-ja, koji istražuje konstrukciju hrvatskih mitova ''. objašnjava redatelj Borut Šeparović tematiku koja mu je poslužila kao inspiracija za rad na predstavi.

Jadranka Đokić, Krešimir Mikić, Zoran Čubrilo i Frano Mašković preuzimaju uloge moderatora izvedbe, uporno izbjegavajući posuditi liku svoje lice i glas. Obrisi jedne biografije postepeno se stvaraju kao kolektivni napor glumaca i svih sudionika predstave. U vlastitom (ne)poznavanju sadržaja oni nude materijal od kojeg grade svoju scensku izvedbu.

Dramaturg predstave Goran Ferčec objašnjava kako je nastao Mauzer riječima: '' U rad na Mauzeru krenuli smo s idejom da glumcima u ruke nećemo dati gotov tekst na koji će oni onda moći aplicirati svoj glumački zadatak, već da ćemo im umjesto gotovog teksta dati sve tekstove vezane uz koncept s kojima raspolažemo, jednu otvorenu ideju. Nakon iščitanih tekstova uslijedio je proces istraživačko-radioničkog tipa u kojem smo zajedno s glumcima pokušali teorijski i iskustveno analizirati pojmove poput subjekta, identiteta, izvršitelja, odgovornosti. ''

Može se reći da je Mauzer pseudodokumentarni projekt koji sučeljava tradicionalnu kazališnu izvedbu s postupcima hipertekstualizacije i interakcije, spajajući ih u cjelinu koja preispituje očekivanja i navike kazališnih posjetitelja kao ravnopravnih sudionika izvedbe.

Redatelj i autor koncepta je Borut Šeparović, dramaturg predstave je Goran Ferčec, asistent dramaturga Ivana Đula, kostimografkinja je Doris Kristić, a u predstavi glume: Jadranka Đokić, Krešimir Mikić, Frano Mašković i Zoran Čubrilo. Premijera je 19. veljače, a predstava je na repertoaru u veljači.

15.02.2011. 14:14:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh