« Život
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
KOBNE SLUŠALICE

Preglasno slušanje glazbe s Mp3 playera ravno je buci motora zrakoplova

Prije desetak godina nitko nije ni pomišljao na to da slušanje glazbe može biti opasno po zdravlje ili pak život

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

glasna glazba

,

iPod

,

mp3 player

,

slušalice

,

muzika

Poruka svim ljubiteljima slušanja glazbe preko Mp3 napravica i slušalica - predugo i preglasno uživanje u glazbi ravno je šteti u ušima koju napravi buka zrakoplova, naprimjer pri polijetanju. Upozorenje stiže s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Yale.

Posljedice su vrlo jasne: postepeno gubljenje sluha i ostali problem s tim osjetilom. Baš kao kod servisera i ostalih djelatnika koji su izloženi glasnoj buci strojeva poput motora zrakoplova. Prema istraživanju profesora Petera Rabinowitza, neki Mp3 playeri imaju mogućnost pojačavanja glasnoće preko 120 decibela koje čovjek može tolerirati vrlo kratko vrijeme. To je problem koji je jako malo kontroliran - a vrlo dobro je poznato koliko su slične napravice popularne u svijetu, naročito među mladima (prema nekim istraživanja oko 90 posto mladih Europljana i Amerikanaca ih koristi redovito). Nažalost, u medicinskim sferama premalo je istraživanja koja bi ispitivala štetnosti iPoda i Mp3 playera, nevezano za proizvođača. S druge strane, istraživanja koja prate štetnost gradske buke i buke kojoj su izloženi različiti profili radnika su brojna.

Pišući u časopisu British Medical Journal, professor Rabinowitz podsjeća kako glasno slušanje glazbe ima još jednu negativnu stranu - ometanje pozornosti i to u situacijama kad je treba imati što više - prilikom vožnje, prelaska ceste ili obavljanja određenih poslova. Baš kao i s mobitelima koji, usput rečeno, danas također nude mogućnost slušanja glazbe putem slušalica. Prije deset godina na ovakve probleme uopće se nije ni pomišljalo. Tko bi rekao da danas slušanje glazbe može biti izvor velikih opasnosti!

21.04.2010. 20:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh