« Film
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
AND THE OSCAR GOES TO....

Predviđamo dobitnike Oscara 2011.

Tko su glavni favoriti uoči 83. dodjele Oscara koja će se u Los Angelesu održati 27. veljače 2011.?

Oscar
Oscar (Facebook)
Više o

David Fincher

,

dodjela Oscara

,

Oscari dobitnici

,

najbolji film

,

Oscar 2011

,

Kraljev govor

Najbolji od najboljih u filmskom biznisu okupit će se 27. veljače u Hollywoodu na 83. dodjeli najprestižnijih filmskih nagrada. Metro International upustio se u prognozu dobitnika Oscara 2011. u najzanimljivijim kategorijama. Pozivamo čitatelje da u komentarima s nama podijele svoje mišljenje o potencijalnim novim ili starim vlasnicima zlatnih kipića.

Najbolji film

Nominirani: Black Swan, The Fighter, Inception, The Kids Are All Right, The King's Speech, 127 Hours, The Social Network, Toy Story 3, True Grit, Winter's Bone

Iako se u konkurenciji nalazi deset odličnih filmova, stvarna utrka se zapravo vodi između "Društvene mreže" i "Kraljevog govora". Filmu o počecima Facebooka uloga favorita dodijeljena je vrlo rano, pozitivne kritike pljuštale su sa svih strana, a Fincher je osvojio Zlatne globuse za najbolji film i najbolju režiju. U posljednje se pak vrijeme u kontekstu favorita više spominje "Kraljev govor" koji osvaja jednu nagradu za drugom. Stariji glasači vjerojatno će dati prednost drami o britanskom kralju, dok mi Oscara ipak vidimo u rukama ekipe "Društvene mreže".

Koliko su zaradili nominirani filmovi?
1. Toy Story 3 - $415 milijuna
2. Inception - $292.5 milijuna
3. True Grit - $161 milijuna
4. Black Swan - $99.8 milijuna
5. The Social Network - $96.6 milijuna
6. The King's Speech - $95.4 milijuna
7. The Fighter - $86 milijuna
8. The Kids Are All Right - $20.8 milijuna
9. 127 Hours - $16.9 milijuna
10. Winter's Bone - $6.3 milijuna

Najbolja režija

Nominirani: Darren Aronofsky - Black Swan, David O. Russell - The Fighter, Tom Hooper - The King's Speech, David Fincher - The Social Network, Joel and Ethan Coen - True Grit

Ponovno prednost dajemo "Društvenoj mreži" i Davidu Fincheru iako se radi o otvorenoj utrci odličnih redatelja s odličnim filmovima. Ne bi nas iznenadila pobjeda Aronofskyja ili Russella, a podcijeniti ne treba ni braću Coen.

Najbolji glumac

Nominirani: Javier Bardem - Biutiful, Jeff Bridges - True Grit, Jesse Eisenberg - The Social Network, Colin Firth - The King's Speech, James Franco - 127 Hours

Ovo je godina Colina Firtha. Odlično je odglumio kralja koji ima problem s mucanjem i bit će veliko iznenađenje ako ne osvoji Oscara.

Najbolja glumica

Nominirane: Annette Bening - The Kids Are All Right, Nicole Kidman - Rabbit Hole, Jennifer Lawrence - Winter's Bone, Natalie Portman - Black Swan, Michelle Williams - Blue Valentine

Annette Bening vjerojatno će se ponovno kući vratiti bez zlatnog kipića: ovo joj je četvrta nominacija, ali će zbog Natalie Portman morati pričekati petu. Portman je u filmu Black Swan morala pokazati cijelu paletu osjećaja i umijeća, a pripreme za ulogu balerine bile su dugačke i naporne što Akademija uglavnom zna cijeniti.

Najbolji sporedni glumac

Nominirani: Christian Bale - The Fighter, John Hawkes - Winter's Bone, Jeremy Renner - The Town, Mark Ruffalo - The Kids Are All Right, Geoffrey Rush - The King's Speech

Oscara podjednako zaslužuju legendarni Geoffrey Rush i mlađi izazivač Christian Bale. Rush je na dosadašnjim dodjelama raznih nagrada uglavnom bio uspješniji, ali će Bale vjerojatno pobijediti iz istih razloga kao i Natalie Portman.

Najbolja sporedna glumica

Nominirane: Amy Adams - The Fighter, Helena Bonham Carter - The King's Speech, Melissa Leo - The Fighter, Hailee Steinfeld - True Grit, Jacki Weaver - Animal Kingdom

Sve je moguće u ovoj kategoriji. Melissa Leo je blaga favoritkinja, ali bi joj svjetla pozornice vrlo lako mogla ukrasti kolegica iz filma Amy Adams. Iz drugog plana vreba Helena Bonham, dok bi se članovi Akademije ponovno mogli odlučiti za jednu mladu i perspektivnu glumicu (Hailee Steinfeld). Oscara je najviše zaslužila Jacki Weaver, ali je malo vjerojatno da će u konkurenciji ostalih, razvikanijih filmova osvojiti nagradu.

Najbolji originalni scenarij

Nominirani: Another Year, The Fighter, Inception, The Kids Are All Right, The King's Speech

Najoriginalniji scenarij godine svakako je Nolanov Inception. No, Akademija bi ga po tko zna koji put mogla zapostaviti i Oscara dati Davidu Seidleru za "Kraljev govor".

Najbolji adaptirani scenarij

Nominirani: 127 Hours, The Social Network, Toy Story 3, True Grit, Winter's Bone

Nema dvojbe, Oscara će osvojiti Aaron Sorkin za "Društvenu mrežu".

Najbolji animirani film

Nominirani: How to Train Your Dragon, Illusionist, Toy Story 3

Sva tri filma zaslužuju nagradu, ali je favorit ipak treći dio "Priče o igračkama" koji iza sebe ima nominaciju za najbolji film i veliki Pixar.

17.02.2011. 16:31:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Crozona
    17.02.2011. 17:57
    Već vidim kak će biti namještaljke i Socijala će pobrati najviše oskara.
  2. avatar
    dora
    21.02.2011. 13:56
    najbolji scenarij - inception
    najbolji redatelj - fincher
    najbolji glumac - firth
    najbolji film - kraljev govor/inception/društvena
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh