« Kazalište
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
HAAŠKA PRESUDA

Praizvedba opere Maršal tek u siječnju 2012.

Zbog vijesti iz Haaga nije prikladno izvoditi komičnu operu, odlučili su odgovorni u splitskom HNK

HNK SPLIT
HNK SPLIT (Wikipedia)
Više o

splitski HNK

,

presuda generalima

,

opera Maršal

Praizvedena opere "Maršal" Silvija Foretića, nastala u koprodukciji splitskoga Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) i Muzičkog biennala Zagreb, održat će se 24. siječnja 2012. Praizvedba koja je bila najavljena za 16. travnja ove godine odgođena je zbog haaške presude hrvatskim generalima, prenosi Hina.

Ocijenjeno je kako bi "u ozračju nastalom nakon presuda hrvatskim generalima svečana praizvedba te komične opere bila neprimjerena", priopćio je danas splitski HNK.

Tvrdi se kako razlozi za promjenu datuma premijerne izvedbe nipošto nisu ideološke, a ni estetske prirode, kako bi se to iz jednog dijela medijskih reakcija dalo naslutiti.

Prosvjedi koji su se 16. travnja događali u Hrvatskoj i u Splitu, razumljive emotivne i iracionalne reakcije dobrog dijela hrvatske javnosti, atmosfera su koja bi zasigurno u drugi plan i u potpuno neprimjereni, pogrešan i neželjen kontekst dovela za kazalište tako važan događaj kao što je praizvedba jedne domaće opere, navodi se u priopćenju.

Jedino rješenje bilo je najaviti praizvedbu za 24. siječnja sljedeće godine

Objašnjava se kako je, osim burnih reakcija javnosti nakon objavljivanja haške presude, splitsko kazalište primilo i nekoliko anonimnih telefonskih poziva prijetećeg sadržaja.

"Uz to, već najavljen i dogovoren posjet predsjednika Republike iznenada je otkazan. U takvoj atmosferi, u trenutku kad je čitava hrvatska javnost bila pod snažnim dojmom vijesti iz Haaga, uprava kazališta nije smatrala primjerenim da svečano izvede komičnu operu", a nije željela ni da se premijera održi pod jakim policijskim osiguranjem kakvo bi, ističe u priopćenju splitski HNK, "u takvoj situaciji bilo nužno".

Podsjeća se kako je i zabavna emisija Hrvatske televizije "Zvijezde pjevaju" tog dana održana, po riječima urednice, tek "nakon temeljitog promišljanja".

"Maršal" nije premijerno izveden ni u predviđenim repriznim terminima 18. ili 19. travnja. Uprava kazališta smatra da bi takav "rezervni datum", dogovoren u zadnji čas, u kojemu na praizvedbi ne bi bilo ni glazbenih kritičara ni mnogih uzvanika, također bio "potpuno neprimjeren značaju koji bi prva izvedba te sjajne nove hrvatske opere" trebala imati. "A kako su program kazališne sezone i termini izvođača već popunjeni drugim obavezama, jedino rješenje bilo je najaviti praizvedbu za 24. siječnja sljedeće godine", navodi se u priopćenju.

18.04.2011. 22:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh