« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
DOGOVOR SLIJEDI

Praćenje traga novca kao nov način borbe protiv Al Kaide

Saharske zemlje usredotočit će se na novac kojim Al Kaida kupuje oružje, financira logistiku i doušnike te korumpira dužnosnike

Praćenje traga novca kao nov način borbe protiv Al Kaide
Praćenje traga novca kao nov način borbe protiv Al Kaide (Shutterstock)
Više o

terorizam

,

Al Qaida

,

Al-Kaida

,

Sahel

,

Muhmoud Ahmadinedžad

Dužnosnici Alžira, Malija, Nigera i Mauritanije u srijedu će u Alžiru početi dvodnevni sastanak na temu borbe protiv terorizma s naglaskom na sprječavanje Al Kaidina plana novačenja stručnjaka za pranje novca zarađenog otmicama i krijumčarenjem.

"Al Kaida ima milijune eura koje želi uložiti u regiji. Moramo se pozabaviti tim problemom pranja novca", rekao je službeni izvor u Alžiru za agenciju Reuters.

Vlade u regiji dosad su se protiv terorizma borile konvencionalnim metodama kao što su hvatanje i ubijanje pobunjenika, no sada se usredotočuju na novac kojim Al Kaida kupuje oružje, financira logistiku i doušnike te korumpira dužnosnike. Na sastanku će se razgovarati o tome "kako pratiti trag Al Kaidina novca u Sahelu", graničnoj zoni između Sahare na sjeveru i plodnije regije Sudan na jugu.

>> 9/11 - devet godina poslije

Sjevernoafričko krilo Al Kaide iskorištava prednosti porozne granice u Sahari kako bi ondje stvorilo utočišta odakle će napadati ciljeve Zapada. Skupina poznata kao Al Kaida u islamskom Magrebu (AQIM) otima državljane zapadnih zemalja i prema nekim izvorima zaradi oko pet milijuna eura za svakog stranog državljanina kojeg otme i oslobodi pošto se za njega plati otkupnina.

Dvodnevni sastanak u Alžiru drugi je nakon višestranog foruma održanog u kolovozu u Tamanrassetu, na jugu Alžira gdje se razgovaralo o borbi protiv terorizma u Sjevernoj Africi, piše AFP. (hina/metro-portal)

14.09.2010. 19:09:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh