Povratak grejpa na velika vrata
Odbacite predrasude i dajte ovoj iznimno zdravoj voćki novu šansu. Moderne varijacije grejpa vrlo su ukusne i ne traže nikakav dodatni šećer
U osamdesetim godinama prošlog stoljeća grejp je bio temelj svakog zdravog doručka i na njemu su se temeljile brojne dijete. Ipak, posljednjih je desetak godina malo po malo ova iznimno zdrava voćka nestala s naših gastronomskih radara, ponajviše zahvaljujući padu popularnosti dijeta koje su bile njome inspirirane.
Prošle je godine u svijetu prodano najmanje grejpa u posljednjih 30 godina, tek nešto više 27 tisuća tona.
Uzgajivači grejpa odlučili su uzvratiti udarac i pokrenuli su kampanju za vraćanje grejpa na naše stolove i prehranu, zbog silnih pozitivnih učinaka koje ima na naš organizam, a kojih uglavnom nismo ni svjesni.
Studija koju su krajem devedesetih proveli u Južnoj Africi pokazala je kako su ljudi prestali kupovati grejpove zbog toga što su prestali dodavati velike količine šećera u njega, kako su to radili nekoć, da bi ublažili njegov prirodno gorak okus.
Kampanja koja je nedavno pokrenuta pokušat će i demistificirati tu zabludu, zbog činjenice da su u zadnjih desetak godina razvijene nove varijante grejpa koje su znatno manje kisele i gorke nego prijašnje. „Probajte crveni i rozi grejp i vidjet ćete da uopće nema potrebe za šećerom" kažu uzgajivači.
Osim što je svojevrsna vitaminska bomba, grejp ima blagotvoran učinak na raspoloženje, energiju i izgled kože.
Istraživanja pokazuju da su četiri od pet žena koje su jele jedan grejp na dan u razdoblju od 14 dana imale poboljšanu koncentraciju, dvije trećine osjetilo je kako ima više radne energije, 81% njih zaključilo je da im se popravio izgled kose, a 60% tvrdi kako su izgubile na težini.
„Odbacite predrasude prema ovoj fenomenalnoj voćki i dajte grejpu novu šansu. Višestruko će vam se isplatiti" zaključuju proizvođači.
Jedna naranča ili limun dnevno mogu vas zaštititi od srčanog i moždanog udaraIstraživanja potvrđuju kako citrusno voće smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Studija provedena na Medicinskoj školi Hamamatsu u Japanu na više od 11.000 muškaraca i žena pokazala je kako muškarci koji pojedu jednu citrusnu voćku dnevno imaju 43% manje šanse za oboljenje od srčanih bolesti nego ljudi koji to ne rade. Kod žena je postotak još i viši, 49%. Na temelju ovog istraživanja brojne su zemlje modificirale svoje prehrambene preporuke, koje sada uključuju i jednu naranču ili limun dnevno.
Novi komentar