« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
IN VINO VERITAS

Znate li što je "Francuski paradoks"?

Francuzi jedu masnu hranu, ne idu u teretanu i piju puno vina, a među najzdravijim su nacijama na svijetu. Provjerite zašto!

Fotografija vijesti
Više o

crno vino

,

champagne

,

vinograd

Nije tajna da vino, pogotovo ono crno, ima iznimno blagotvoran učinak na naše zdravlje ukoliko se konzumira u umjerenim količinama. Crno vino sadrži bioflavonoide koji su zaslužni za dobro stanje našeg organizma, budući da djeluju kao antioksidans, čime pomažu tijelu da bude otpornije na alergene, viruse i kancerogene čestice.

Stručnjak za kardiovaskularne bolesti, profesor Roger Corder, proveo je godine istraživajući dokaze koji potkrjepljuju blagotvoran učinak vina na zdravlje. U svojoj knjizi, „Vinska dijeta", tvrdi kako bi svatko u dnevnu prehranu trebao obavezno uključiti i crno vino.

Corder je zaslužan i za otkriće fenomena kojeg je kasnije nazvao „Francuski paradoks". Francuska je prehrana iznimno bogata mastima, budući da su jela poput gušćje paštete pravi francuski specijalitet koji se tamo rado i često jedu. Isto tako, Francuzi su vodeća nacija u svijetu po konzumaciji vina.

Takav način prehrane, temeljen na alkoholu i mastima, zvuči kao noćna mora svakog američkog nutricionista, koji inzistiraju na minimalnom unosu masti, odricanju od alkohola te napornoj tjelovježbi.

Pa ipak, tek jedna trećina odraslih Francuza je pretila, dok je to slučaj sa gotovo nevjerojatnih 70% odraslih Amerikanaca. Vrijedi spomenuti i kako stanovnici jugozapadne Francuske imaju jedan od najduljih prosječnih životnih vjekova na planetu.

Profesor Corder smatra da je upravo crno vino zaslužno za ovaj paradoks, odnosno činjenica da se crno vino svakodnevno nalazi na njihovom jelovniku.

Iako nećemo otići toliko daleko i nazvati crno vino eliksirom života ili mladosti, ovi podaci govore da čaša ili dvije finog vina dnevno itekako pomažu dobrom zdravlju, raspoloženju i dugovječnosti.

14.07.2011. 12:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh