« Život
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
NOVE METODE

Povijest i budućnost kontracepcije

Pojavom kontracepcijske pilule 1950-tih ženama je omogućena sloboda da kontroliraju vlastitu plodnost te odluče kada će zanijeti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

kontracepcijska pilula

,

seks

,

kondomi

,

kontracepcija

,

muška kontracepcija

Međutim kakve su sve bile metode kontracepcije prije toga i što bi nam budućnost mogla donijeti?

1. Drveni supozitorij - riječ "supozitorij" pokriva različite objekte koje su žene koristile tijekom stoljeća kako bi blokirale ili ubile spermu unutar vagine. Jedan od takvih primjera je i drveni supozitorij, tj, komad drveta s malim izbočinama na svih šest strana. Ideja je bila da jedna od izbočina zatvori grlić maternice.

2. Krokodilov izmet - recepti za kontracepciju pronađeni na drevnim egipatskim papirusima bili su iznenađujuće efektni. Neki bi blokirali grlić maternice, baš poput moderne dijafragme. Drugi bi vjerojatno mijenjali kiselost vagine, nakon čega sperma ne bi mogla preživjeti. Preporučali su se med, razno ljekovito bilje, pa i krokodilov izmet.

>> Kontracepcijske pilule utječu na ženski izbor muškarca

3. Alkohol i dabrovi testisi - ova kreativna kombinacija bila je omiljeno sredstvo kontracepcije među ranim europskim doseljenicima u Ameriku. Žene koje nisu željele zatrudnjeti pile su mješavinu alkohola i praha od osušenih dabrovih testisa. Nije potrebno posebno naglašavati da je ova metoda uglavnom bila beskorisna, osim ako se ne želite napiti.

4. Morske spužve - spominjane još u Talmudu, ovo je bila omiljena metoda kontracepcije u drevnim židovskim zajednicama. Spužva bi se omotala svilom, te zavezala konopcem za lakše uklanjanje. Žene bi je često natopile octem ili limunovim sokom prije stavljanja, čime bi povećale i kiselost vagine.

5. Kondomi - originalno rađeni od životinjskih crijeva ili kože, njihova praktičnost i efektivnost održala ih je u upotrebi i do dašnjih dana. No ova metoda kontracepcije starija je nego što mislite. Ostaci kondoma, koji datiraju iz 17. stoljeća pronađeni su u Engleskoj. Međutim drevni egipatski crteži pokazuju kako je kondom bio u upotrebi i prije 3000 godina, pa čak i prije 12,000 godina koliko su stari crteži na spiljama u Francuskoj, koji također prikazuju ovu popularnu metodu kontracepcije.

6. Pilula za karijeru - u budućnosti, žene će moći kombinirati metodu kontracepcije s faktorom koji im pomaže da duže ostanu plodne, te efektivno odgode menopauzu i do 10 godina. Svaki mjesec, deseci jajašca nastaju u jajnicima. Obično se samo jedno potpuno razvije, dok ostala izumiru. No, kako navodi stručnjak za plodnost, dr. Roger Gosden, pilula za karijeru zaustavit će ovaj proces, te omogućiti ženama da se fokusiraju na posao i karijeru, te zadrže jajašca nakon što dođu u 30-te ili 40-te.

7. Adjudin - prava budućnost kontracepcije jest ona za muškarce. Kontracepcijske pilule za muškarce pomogle bi ženama da izbjegnu nuspojave hormonskuh pilula, te dale muškarcima više kontrole oko plodnosti. Jedna od opcija jest lijek Adjudin, koji spriječava sazrijevanje spermija, koji onda ne mogu oploditi jajšca.

8. Ftalatali - radi se o kemikalijama koje se dodaju plastici kako bi postala fleksibilnija. Osim toga, predstavljaju i ozbiljnu zdravstvenu prijetnju, a sve je više dokaza da mogu utjecati na spolnu zrelost i ljudski reproduktivni sustav. No, istraživači rade na tome da ovaj efekt pretvore u korisnu primjenu. Zbog toga što mogu promijeniti nivo testosterona i smanjiti brojnost spermija, ftalatali bi mogli otvoriti put za razvoj nove kontracepcijske metode.

9. RISUG - reverzibilna kontrolirana blokada sperme ili skraćeno RISUG (Reversible Inhibition of Sperm Under Guidance) jedna je od obećavajućih metoda kontracepcije u razvoju. Sve što je potrebno jest jedna injekcija u sjemenovod, a kemijska supstanca ga zatim djelomično blokira. Spermiji koji prođu blokadu izlaze oštećeni te ne mogu oploditi jajašce. Jedna aplikacija RISUG-a može trajati i do 10 godina, te nema nuspojava povezanih s kontracepcijom baziranom na kontroli hormona.

10. Pilula "suhog orgazma" - još od 1950-tih, liječnici znaju da neki lijekovi, koji se obično pripisuju za visok tlak ili shizofreniju, mogu pacijente također učiniti sterilnima. U studenom 2006. istraživači su otkrili i zašto: oba lijeka zaustavljaju mišićne kontrakcije koje tjeraju spermu kroz muški reproduktivni sustav. Rezultat jest normalan orgazam bez ejakulacije. Trenutno se radi na razvijanju pilule, premda su testovi još u ranoj fazi.



24.07.2010. 21:05:05
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Pero
    24.07.2010. 22:07
    živio kondom, kakve su to bedastorije. pikica u sjemenovod, pa blokade.. to fakat smrdi na sve, samo ne na nešto dobro...
  2. avatar
    Anonymous
    17.01.2013. 15:04
    S tom "pikicom" uštediš sve pare koje bi trošio na kondome mjesečno...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh