« Život
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
KAKVA OBNOVA

Rekonstruirana žena stara 10.000 godina

''Žena iz Las Palmasa'' živjela je prije 10 tisuća godina na jugoistoku Meksika, a njezino lice i tijelo obnovila je specijalizirana francuska radionica

žena meksiko
žena meksiko (Shutterstock/ilustracija)
Više o

istraživanje bebe

,

bebe genijalci

,

zaključivanje kod beba

Lice i tijelo žene koja je živjela prije 10 tisuća godina na jugoistoku Meksika obnovila je specijalizirana francuska radionica. ''Žena iz Las Palmasa'' središnja je zanimljivost izložbe o klimatskim promjenama u toj zemlji.

Specijalizirana francuska radionica obnovila je ženino lice i tijelo na temelju njezina kostura, pronađenog 2002. u špilji na poluotoku Yucatanu.

"Prvi put se u Meksiku možemo suočiti s našim dalekim pretkom", piše Državni antropološki i povijesni institut (Inah), organizator izložbe postavljene u Guanajuatu.

>> Maye su bile naprednije nego što se misli

Kostur "Žene iz Las Palmasa" jedan je od triju najstarijih kostura pronađenih na američkom kontinentu, a njezine rekonstruirane crte lica podsjećaju na one stanovnika jugoistoka Azije.

"To potvrđuje pretpostavku prema kojoj američki kontinent nisu naselili samo stanovnici sjevera Azije", kroz Beringov tjesnac, "već i oni iz središta i s juga", dodaje Inah. (hina/metro-portal)

24.07.2010. 14:17:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh