« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
ZNANSTVENICI KAŽU:

Potresi u Čileu i na Haitiju ne mogu se uspoređivati

Iako je potres u Čileu bio jedan od najsnažnijih u posljednjih sto godina, geološki je potpuno različit od onoga na Haitiju

(Getty Images)
Više o

potres Čile

,

potres Haiti

,

poginuli Čile

,

poginuli Haiti

Zbog prirode tektonskih ploča, dubine epicentra, poštovanja protupotresnih normi, pripremljenosti stanovnika, ljudski gubici u potresima koji su pogodili Čile i Haiti ne mogu se uspoređivati, unatoč tomu što je potres koji je 12. siječnja pogodio Haiti bio magnitude 7,7 stupnjeva, a onaj koji je u subotu pogodio Čile čak 8,8 stupnjeva.

Od posljedica potresa na Haitiju poginulo je više od 220.000 ljudi, a od subotnjeg u Čileu, čiji je epicentar bio samo 115 km od grada Concepciona, drugoga po veličini u zemlji, za sada 708 osoba. Seizmolozi su izvijestili da je potres u Čileu s magnitudom 8,8 stupnjeva jedan od najsnažnijih u posljednih stotinu godina.

Potres na Haitiju, jednoj od najsiromašnijih zemalja Južne i Sjeverne Amerike, čiji je epicentar bio 25 km od glavnoga grada Port-au-Princea, usmrtio je više od 220.000, a više od milijun ostavio je bez krova nad glavom.

Geološki se, tvrde znanstvenici, potresi na Haitiju i u Čileu, kao i onaj koji se u subotu dogodio u Japanu, ne mogu povezati, jer su posljedica pomicanja različitih tektonskih ploča. Također tvrde da su potresi potpuno različiti. Potres na Haitiju, koji je bio manje magnitude, ali mu je epicentar bio na manjoj dubini, samo 10 km u Zemljinoj kori, udeseterostručio je snagu vibracija i povećao štetu na površini. Epicentar potresa u Čileu bio je 35 km pod oceanom, što je amortiziralo njegovo djelovanje na kopnu, no postojala je opasnost od tsunamija.

Usto, smatra prof. geologije sa Sveučilišta u Koloradu Roger Bilham, Čileanci su bili puno bolje pripremljeni za ovakvu vrstu prirodne katastrofe, za razliku Haićana. Također je rekao kako se Čile nalazi u jednome od seizmički najaktivnijih područja na planetu, s obzirom na sudaranje dviju velikih tektonskih ploča, što ondje uzrokuje potrese magnitude oko 8 stupnjeva svakih desetak godina. Haiti ne leži na opasnome području, a posljednji razoran potres ondje je zabilježen prije 240 godina. (hina/metro-portal)

01.03.2010. 13:08:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh