« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
BRAMMERTZ

Potraga za Mladićem vjerojatno nije dovoljno dobra

Glavni haaški tužitelj da se glavni haaški optuženik Ratko Mladić ili uspješno skriva uz dobru mrežu pomagača ili potraga za njim nije dovoljno dobra

Serge Brammertz
Serge Brammertz (Getty Images)
Više o

Ratko Mladić

,

Serge Brammertz

,

potraga

"Ne mislim da danas ima apsolutno pouzdanih informacija o tome gdje se on nalazi i tko ga podupire. Ako se skriva, jasno je da to ne može sam i da mu netko pomaže. Pitanje je skriva li se uspješno od ruke pravde i ima li mrežu pomagača ili je potraga za njim nedovoljno dobra", rekao je Brammertz novinarima u Den Haagu.

Istaknuo je kako nema sumnje da je ključ rješenja i uhićenja bjegunaca u Beogradu, da su oni vjerojatno u Srbiji, ali uvijek postoji mogućnost i da nisu. Uzimajući u obzir da je Mladić general, Brammertz je rekao da ima smisla istraživati moguću potporu vojnih i sigurnosnih struktura, ali nema konkretnih podataka o tome, navodi Beta.

Glavni tužitelj je istaknuo kako je propuštena prilika da se Mladića uhiti 2006. i da je, na temelju informacija kojima raspolaže, ta prilika propuštena namjerno. Brammertz vrlo važnim smatra da se protiv mreže pomagača provede kazneni postupak, jer će to pojačati pritisak na dvojicu preostalih haaških bjegunaca.

Dodao je i da bi ostala "tamna mrlja" u naslijeđu Haaškog suda ako oni ne budu uhićeni i privedeni pravdi. Brammertz je rekao da je u srijedu poslao izvješće Vijeću sigurnosti UN-a o suradnji Srbije s Haaškim sudom i da će ono biti službeno predstavljeno 6. prosinca. Pojasnio je da je izvješće nastavak onoga iz lipnja s preporukama kako poboljšati akcije potrage za bjeguncima, prenosi Beta. (hina/metro-portal)

18.11.2010. 21:06:30
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    enime
    19.11.2010. 10:11
    Nikad nije ni bila neizigravajte naivce.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh