« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
dragi susjedi ...

Kacinovi biseri o hrvatskoj granici

Prema Jelku Kacinu, Hrvatska ima većih graničnih problema od slovenskog

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Jelko Kacin

,

Kacin granica

Hrvatska mora razumjeti da će njezin ulazak u EU biti moguć kad riješi svoje granične probleme, a njih je četiri i onaj sa Slovenijom nije najveći, rekao je u srijedu na konferenciji za novinare u Ljubljani član vanjskopolitičkog odbora novog saziva Europskog parlamenta Jelko Kacin.

"Ne vidim da bi ijedna vlada mogla ustrajati u tome da je u ovom trenutku dovoljno tek riješiti granični problem sa Slovenijom. Hrvatska ima više (graničnih) problema i slovenski problem s granicom nije najveći" među njima, rekao je slovenski eurozastupnik.

Kacin smatra kako u Hrvatskoj neće biti moguće postići znatniji napredak prije nego bude poznat ishod listopadskog referenduma o Lisabonskom sporazumu u Irskoj, koji će pokazati je li širenje EU-a uopće formalno moguće te prije predsjedničkih izbora u Hrvatskoj.

Također je ustvrdio kako Hrvatska mora prije svega preuzeti teret na sebe. Kacin smatra kako je u trokutu hrvatski predsjednik - predsjednica vlade - Sabor potrebno "prikupiti nužnu minimalnu količinu energije i omogućiti Hrvatskoj korak natrag, kako bi bio moguć preskok naprijed".

Kacin je izrazio nezadovoljstvo nekim stajalištima koje je švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt, predstavljajući u utorak prioritete švedskog predsjedanja EU-om, iznio o temi regije, rekavši kako više očekuje od španjolskog predsjedanja u prvoj polovici 2010.

U tom razdoblju Kacin očekuje i korak naprijed u pitanju približavanja Hrvatske uniji, "ako dotad dozriju uvjeti u Hrvatskoj". Pritom je izrazio želju da Hrvatska shvati poruku povjerenika (za proširenje Ollija) Rehna koji joj predlaže da se potrudi i uđe u EU zajedno s Islandom.

"No, po svemu onom što Hrvatska dosad nije učinila, ne vidim ikakvih naznaka da bi to bilo moguće", rekao je Kacin.

I slovenski parlamentarci iz Slovenske nacionalne stranke Zmage Jelinčiča reagirali su na Bildtov istup od utorka, prije svega na poruku, upućenu i Sloveniji i Hrvatskoj, da ubuduće manje govore, a više razmišljaju.

"Retorika je otišla predaleko na objema stranama", rekao je Bildt. "Zato sam čelnike i jedne i druge strane pozvao na smirivanje retorike i promišljanje o stvarima", kazao je Bildt.

Jelinčič je u pisanoj izjavi za javnost ustvrdio kako Bildtove izjave "pokazuju kako Šveđani imaju kompleks više vrijednosti spram Balkana, kamo smještaju i Sloveniju i Hrvatsku".

"Pozivi na smirenje retorike su dobrodošli, ali se Europljani ponašaju kao da je agresivne retorike bilo na objema stranama, zaboravljajući da nije Slovenija ta koja je bila agresivna u svojim izjavama", dodaje Jelinčič.

Vođa SNS-a zaključuje kako Bildt očito ne zna da je Slovenija članica EU-a, a Hrvatska nije, a na istom su tragu i članovi njegove parlamentarne skupine. Oni su pozvali slovenske predstavnike u Europskom parlamentu da unutar EU-a počnu provoditi odlučniju politiku koja će, dugoročno, imati za Sloveniju pozitivne posljedice.

"Neprihvatljivo je da Hrvatska u EU uživa veći ugled i zaštitu nego njezina punopravna članica Slovenija", ističu zastupnici SNS-a u Državnom zboru.

Izvor: Hina

22.07.2009. 17:56:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh