« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 1 mjesec
HMM

Potpisana Rimska deklaracija

Čelnici 27 zemalja članica potvrdili su u subotu u Rimu, potpisivanjem svečane deklaracije u povodu 60. obljetnice potpisivanja rimskih ugovora, da će nastaviti zajedno graditi EU i nakon izlaska Velike Britanije

Rimska deklaracija je potpisana
Rimska deklaracija je potpisana (Twitter)
Više o

EU

,

Europska komisija

,

Rimska deklaracija

Čelnici 27 zemalja članica, među njima i hrvatski premijer Andrej Plenković, te čelnici europskih institucija, potpisali su Rimsku deklaraciju.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker potpisao je deklaraciju s originalnim perom kojim su potpisani rimski ugovori prije 60 godina.

U deklaraciji su pobrojana dosadašnja postignuća, naglašava se važnost očuvanja jedinstva, zajedničkih interesa i vrijednosti, te daju obrisi smjera u kojem bi EU trebala ići u sljedećih deset godina.

Prije 60 godina, šest zemalja utemeljiteljica - Njemačka, Francuska, Italija, Nizozemska, Belgija i Luksemburg - potpisali su Ugovor o Europskoj ekonomskoj zajednici i Ugovor o Europskoj zajednici za atomsku energiju (Euroatom), koji predstavljaju temelj današnje Europske unije.

U proteklih 60 godina ta zajednica je narasla na 28 zemalja članica, a uskoro će ih biti 27 nakon što je Velika Britanija napusti. Svečani sumit održan je na rimskom Kapitolu, u istoj prostoriji, dvorani Kapitolskog muzeja, u kojoj su prije 60 godina potpisani rimski ugovori.

25.03.2017. 14:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh