« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
SIGURNOST

Postrožene mjere za prtljagu na letovima za SAD

Sigurnost i zaštita Amerikanaca naš su prioritet, naglašavaju američke službe koje su naredile još detaljniju pretragu prtljage

Putnici na aerodromu
Putnici na aerodromu (Getty Images)
Više o

terorizam

,

Jemen

,

zračne luke

,

kofer

,

prtljaga

Sjedinjene Države uvele su strože mjere sigurnosti za prtljagu u putničkim zrakoplovima nakon terorističke bombaške urote koja je skovana u Jemenu, priopćila je u ponedjeljak ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano.

Svaki teret koji je označen kao "visoko rizičan" bit će zabranjen, uključujući tonere za printer teže od 454 grama, u prtljazi koja se predaje za teretni prostor i onoj koja se unosi u kabinu zrakoplova, na domaćim letovima i međunarodnim letovima za SAD. Teret označen "visoko rizičnim" bit će dodatno skeniran, a međunarodni poštanski paketi bit će pojedinačno skenirani i moraju imati ovjeru registrirane poštanske službe.

Prema novim pravilima, SAD je zabranu ulaza tereta iz Jemena proširio i na teret iz Somalije. Obamina administracija surađuje sa zrakoplovnim tvrtkama na planu osiguranja brže dostave teretnica (dokumenti u teretnom prometu) vlastima, kako bi se omogućilo dodatno vrijeme za pregled sadržaja pošiljke prije nego što zrakoplov stigne u SAD, rekla je Napolitano. "Kao i uvijek, sigurnost i zaštita Amerikanaca naš su prioritet", rekla je Napolitano u priopćenju.

"Terorističke prijetnje s kojima se suočavamo ozbiljne su i razvijaju se, a ove sigurnosne mjere odražavaju našu odluku da se koristimo podacima obavještajnih službi kako bismo preduhitrili protivnike, na svakom koraku usko surađujući s međunarodnim, državnim i lokalnim partnerima iz privatnog sektora", istaknula je Napolitano.

Američki, europski i jemenski istražitelji surađuju kako bi otkrili više pojedinosti o terorističkoj uroti koja je spriječena prošloga mjeseca, ali je izazvala međunarodnu paniku.

Dva paketa upućena iz Jemena u Chicago koja su sadržavala razorni eksploziv PETN, skriven u toner za printer, otkrivena su 28. listopada u Dubaiju i zračnoj luci East Midlands, u Velikoj Britaniji. Ogranak Al Qaide u Jemenu u petak je preuzeo odgovornost za prijetnju s paketima-bombama.(hina/metro-portal)

09.11.2010. 08:06:13
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    la
    09.11.2010. 09:16
    Da ne povjeruješ... i još uvijek ljudi nasjedaju na te gluposti o tome kako svaki terorist jedva čeka da se raznese u američkom avionu... pitam se zašto ne u drugim zemljama.... o bože, spasi nas i ostatak svijeta od amera i njihovih homeland security gluposti
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh