« Život
objavljeno prije 1 mjesec i 8 dana
ZANIMLJIVO :)

Postoje ljudi koji su genetski otporni na covid-19

Istraživači tragaju za ljudima diljem svijeta koji bi mogli biti otporni na virus SARS-CoV-2 koji uzrokuje covid-19.

Treba ih pronaći...
Treba ih pronaći... (Arhiva)

Od početka pandemije pokušava se smisliti način kako je zaustaviti i, barem do sada, nismo imali puno uspjeha... no, izgleda da se nešto valja iza brda.

Voditelj grupe istraživača, imunolog Evangelos Andreakos, kazao je da se klinička slika značajno razlikuje kod oboljelih od covida, pri čemu neke osobe imaju samo asimptomatsku infekciju dok drugima život bude ugrožen.

"Naše razumijevanje patofiziologije covida koji prijeti životima značajno je napredovalo od prosinca 2019. kad je bolest tek opisana, ali još uvijek znamo jako malo o ljudskoj genetskoj i imunološkoj osnovi urođene rezistencije na SARS-CoV-2", naveo je Andreakos.

>> Pandemija poremetila i ciklus spavanja >>

Iako još nema dovoljno informacija o urođenoj rezistencije na virus, istraživači navode da to ne znači da ona ne postoji. Ističu da se ponekad zaraze svi članovi kućanstva, osim primjerice jednog supružnika.

Ranije je objavljeno i da osobe s određenom krvnom grupom imaju manju šansu od razvoja teškog oblika covida. Riječ je o pojedincima koji imaju krvnu grupu 0. Nadalje, druge studije su se bavile proteinima, poput receptora ACE2 ili TMEM41B. Čini se da su ti proteini nužni da bi koronavirus ušao ili se umnožio u stanici, prenosi Science alert.

Istraživači žele pronaći pojedince koji su prirodno otporni na SARS-CoV-2 i imaju neke ideje kako bi se to moglo postići.

>> Pandemija pojačala loš položaj žena >>

"Prvo se usredotočujemo na neinficirane kontakte u kućanstvima u kojima su osobe sa simptomatskom infekcijom. Nakon toga treba razmatrati pojedince izložene indeksnom slučaju bez osobne zaštitne opreme, najmanje 1 sat dnevno tijekom prvih 3-5 dana dok traju simptomi u indeksnom slučaju", navode.

To bi se zatim provjerilo s negativnim PCR testovima i negativnim krvnim nalazima četiri tjedna nakon izlaganja, pri čemu bi se posebno usredotočilo na T stanice kako bi se utvrdilo je li se osoba zarazila.

>> Pandemija radi alkoholičare? >>

Istraživači su dosad pronašli 400 ispitanika koji ispunjavaju kriterije, ali traže ih još.

21.10.2021. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh