« Život
objavljeno prije 1 mjesec i 8 dana
MA DA?

Gripa ili korona, što vas je udarilo?

Ponekad može biti teško ustanoviti šro vas točno od toga muči, osobito jer su brojni simptomi koronavirusa i gripe slični

Znate li što vam je?
Znate li što vam je? (Arhiva)
Više o

gripa

,

Covid-19

Gripa ili korona? Znate li što vas je pogodilo? Neki među nama (na sreću) misle da su dobili gripu, a zapravo su imali covid.

Naime, ponekad može biti teško ustanoviti šro vas točno od toga muči, osobito jer su brojni simptomi koronavirusa i gripe slični. Kako ćete onda znati je li vaša dugotrajna gripa zapravo bila covid?

 

I gripu i covid uzrokuje prilično zarazna virusna infekcija koja može izazvati niz respiratornih simptoma. Nadalje, čak i neke cijepljene osobe se mogu zaraziti koronavirusom i potom obično imaju blagi oblik infekcije pa mogu pomisliti da je zapravo riječ o prehladi ili gripi.

Gripa ove godine traje dulje

Ove godine gripa kod mnogih traje dulje nego ranijih godina i može izazvati prilično ozbiljne simptome zbog čega bi trebalo zatražiti liječničku pomoć kako bi osoba bila sigurna je li riječ o gripi ili nečemu ozbiljnijem.

S obzirom na to da prošle godine nismo bili izloženi teškoj sezoni gripe, ova bolest ove godine kod brojnih osoba traje dulje. Određeni simptomi mogu dugo potrajati, a kod nekih osoba traju kao i simptomi covida-19.

 

Post-virusna slabost mogla bi uzrokovati dugotrajne simptome poput bolova u tijelu, groznice, umora, ostavljajući dojam da infekcija gripom traje prilično dugo.

Kako razlikovati simptome gripe i covida?

S obzirom na povećan broj procijepljenih osoba, neki se mogu zaraziti koronavirusom i imati blagi oblik bolesti, a da toga nisu ni svjesni. No, ako ste se cijepili i protiv gripe i covida, imajte na umu da bi to kroz što prolazite mogla biti samo rutinska gripa i da patite od dugotrajnih simptoma.

S druge strane, ako ste primijetili da vam se simptomi pogoršavaju iz dana u dan i da vam vrućica ne popušta već 3-4 dana, moguće je da ste se zarazili koronavirusom, piše Times of India. Kod oboljelih od covida mogu se javiti i drugi simptomi kao što su bol u prsima i gubitak mirisa i okusa.

Ako osoba nije cijepljena protiv covida, može imati više simptoma nego cijepljena osoba, uključujući mučninu, poteškoće s disanjem, "moždanu maglu", ekstreman umor i slično. Ako sumnjate na zarazu koronavirusom, trebali biste se testirati kako biste se na vrijeme počeli liječiti i kako ne biste širili virus dalje.

20.10.2021. 13:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    20.10.2021. 19:36
    zasada nista
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh