« Život
objavljeno prije 2 godine i 6 mjeseci
ZAPAMTITE!

Svakodnevne toksične kemikalije koje vam guraju u ruke

Ovo su četiri uobičajene kemikalije koje su dugoročno povezane s štetnim učincima na zdravlje

Sve je to oko nas...
Sve je to oko nas... (Arhiva)
Više o

parabeni

,

ftalati

,

BPA

,

PFAS

,

toksične kemikalije

Nove tehnike proizvodnje uspjele su smanjiti otrovne sastojke u raznoraznim proizvodima, no i dalje se proizvode stvari koje su definitivno toksične.

Ovo su četiri uobičajene kemikalije koje su dugoročno povezane s štetnim učincima na zdravlje.

BPA - bisfenol A ili skraćeno BPA još je jedan uobičajeni plastifikator sličan ftalatima. I jedan i drugi čine plastiku savitljivijom i izdržljivijom. Bilo je kontroverzi oko uporabe BPA od ranih 1990-ih, posebno u pogledu korištenja BPA u proizvodnji spremnika za hranu. Kao i ftalati, BPA se može prenijeti iz plastičnih posuda u hranu ili piće, posebno pri zagrijavanju u mikrovalnoj pećnici ili perilici posuđa.

>> Otrov iz obične bočice vode >>

Ftalati - ftalati su jako česti umjetni spojevi koji se nalaze u stotinama, ako ne i tisućama proizvoda široke potrošnje, uključujući šampone, šminku, parfeme i neka pakiranja hrane. Prema FDA (Američkoj upravi za hranu i lijekove), dietilftalat je najčešći ftalat koji se koristi u kozmetici. Također možete pronaći i dimetil ftalat i dibutil ftalat među sastojcima na proizvodima, a to su dva manje korištena derivata koja su pronađena u lakovima za nokte.

Parabeni - parabeni su skupina kemikalija koje se često koriste kao konzervansi za šminku i proizvode za njegu kože. Ove kemikalije sprječavaju rast plijesni i bakterija u proizvodima te im produžuje rok trajanja.

>> 10 opasnih stvari koje držite u domu >>

PFAS - PFAS, ili per i polifluoroalkilne tvari se jako sporo razgrađuju, a mogu se zadržati u okolišu i ljudskom tijelu dugi niz godina. Također, uzrokuju zdravstvene probleme uključujući rak, hormonsku neravnotežu i probleme s plodnošću. Posebno se često pojavljuje u proizvodima koji se reklamiraju kao vodootporni ili dugotrajni.

21.10.2021. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh