« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 2 mjeseca
NAPOKON

Postignut dogovor o iranskom nuklearnom programu

Iran i šest zapadnih sila dogovorili su ključne elemente preliminarnog dogovora koji će znakovito ograničiti iranski nuklearni program u zamjenu za ublažavanje sankcija

Iran i Zapad se dogovorili
Iran i Zapad se dogovorili (Arhiva)
Više o

Iran

,

nuklearni program

Saga o iranskom nuklearnom programu napokon je završena, javljaju dopisnici svjetskih medija iz Lausannea gdje je zadnji krug pregovora ipak završio dogovorom.

Ovaj dogovor, kao okvir za konačni sporazum koji bi trebao biti zaključen do 30. lipnja, predviđa ograničavanje obogaćivanja uranija i preradu plutonija, podvrgavanje iranskih nuklearnih postrojenja međunarodnim inspekcijama i sankcije ukoliko se pokaže da Teheran ne poštuje dogovorene odredbe, ukratko je objasnio njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier.

Što se obogaćivanja uranija tiče, Iran prihvaća ograničenja i kontrolu nad programom obogaćivanja u narednih 25 godina. Iran će također zatvoriti dvije trećine postrojenja za obogaćivanje uranija i staviti ih pod međunarodnu inspekciju na 10 godina. Tijekom tog razdoblja, gotovo sav obogaćeni uranij mora se preraditi ili izvesti iz zemlje.

U prvih 10 godina ograničavaju se obogaćivanje uranija kao i nuklearna istraživanja. SAD, Kina, Rusija, Francuska, Velika Britanija i Njemačka su stalno izražavale zabrinutost da se obogaćeni uranij osim za nuklearne reaktore može koristiti i za izradu nuklearnih bojnih glava.

Kada je u pitanju prerada plutonija, u zajedničkoj izjavi stoji da Iran neće prerađivati iskorišteno reaktorsko gorivo te će to potrošeno gorivo također otpremiti izvan zemlje. Potrošeno gorivo sadrži plutonij koji se također može koristiti za izradu nuklearnih bojevih glava.

Sve iranske nuklearne aktivnosti će u idućih 25 godina nadzirati Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), a Iran će prihvatiti režim kontrole IAEA koji podrazumijeva iznenadne inspekcije.

Ukoliko Iran prekrši preliminarni sporazum, ukinute sankcije će se moći smjesta ponovo uvesti.

03.04.2015. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh