« Fun
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
RAZBIJAČI MITOVA

Popularni mitovi koji nisu istiniti

Naranče nisu narančaste, jaje je nastalo prije kokoši, a Richard III nije nudio kraljevstvo za konja prije smrti. Što nas još uče da je istina, a zapravo je potpuno krivo?

Fotografija vijesti
Više o

mitovi

,

zablude

,

egzistencijalna pitanja

,

retorička pitanja

Iako su nas popularne emisije poput „MythBustersa" naučile da ribice imaju pamćenje znatno dulje od tri sekunde te da nas živi pijesak ipak ne može progutati u svega nekoliko minuta, birtijaški su razgovori i dalje prepuni „činjenica" i „dokaza" koje su potpuna izmišljotina.

Kako bi nam dao nove teme za razgovor, portal Huffington Post sastavio je listu najčešćih mitova u koje većina vjeruje, a koji jednostavno nisu istiniti. Prenosimo vam najbolje od njih.

Naranče su narančaste boje

Vjerovali ili ne, ova je tvrdnja samo djelomično točna, budući da naranče u većini svijeta zapravo uopće nisu narančaste. Vrijedi napomenuti da naranče ne rastu u divljini, već su uzgojene u jugoistočnoj Aziji križanjem tangerine i pomela, odnosno tzv. „kineskog grejpa". Slijedom toga, u velikoj većini azijskih zemalja naranče su zelene boje, čak i kada su potpuno zrele. Vijetnamske naranče su primjerice jarkozelene boje izvana, a narančaste samo iznutra.

Pitanje o kokoši i jajetu je retoričko i nema odgovora

Ovo nije točno, budući da se odgovor zna već neko vrijeme. To je jaje. „Ovo je jedno od najčešće postavljenih pitanja. Sama činjenica da u 21. stoljeću netko uopće dvoji o ovome dokaz je da ljude nitko nije podučio teoriji evolucije na pravi način", jednom je prilikom zaključio slavni genetičar J.B.S. Haldane. Ptice su evoluirale iz reptila, stoga je sasvim logično da su u jednom trenutku ptice (figurativno) nastale iz jajeta koje je snesla ženka reptila.

Imamo potpuno jednaku šansu da dobijemo pismo ili glavu kad bacamo novčić

Zvuči sasvim logično, i na prvu je teško shvatiti zbog čega nije točno. Ovu su tvrdnju odlučili testirati istraživači sa Sveučilišta Stanford, koji su napravili nekoliko desetaka tisuća bacanja novčića u zrak, a sve su pritom snimili i kamerom koja snima veliki broj sličica u sekundi. Na kraju su zaključili da je omjer 51 naprema 49 u korist glave. Bi li iste rezultate dobili i da su u zrak bacali kovanice kune umjesto dolara, teško je reći.

Oblaci su laki kao perce

Iako je uvijek nezahvalno govoriti o tome je li nešto teško ili lagano, budući da je to subjektivna ocjena svakog od nas, može se sa sigurnošću reći da su oblaci znatno teži nego što prosječan čovjek zasigurno misli. Popularna mjerna jedinica za mjerenje težine oblaka iz nekog je razloga težina afričkog slona. Uzimajući to u obzir, možemo reći da prosječni kumulus (vrsta oblaka, to su one „ovčice" koje ne donose padaline i koje svakodnevno viđamo na nebu) teži oko 100 slonova, dok veliki olujni oblaci mogu težiti i kao 200.000 slonova. Pa sad vi računajte koliko je to kilograma.

Lovorov vijenac na glavi nastao je kao znak pobjede

Nesuđeni rimski car Julije Cezar proslavio je nošenje lovorovog vijenca, ali on to nije činio u znak pobjede, već isključivo zbog vlastite taštine, da ne kažemo frustracije. Kako piše rimski povjesničar Svetonije, Cezar je neprestano pokušavao prekriti činjenicu da ćelavi time da je stalno strateški po glavi raspoređivao onih nekoliko vlasi koje su mu ostale. Prema povjesničaru, bio je oduševljen kad mu je rimski Senat dao dopuštenje da nosi lovorov vijenac kad i gdje god poželi, budući da je napokon time mogao prekriti veliki dio svoje ćelave glave.

„Kraljevstvo za konja" bile su posljednje riječi Richarda III.

„Konja, konja, dajem kraljevstvo za konja" jedna je od najpoznatijih rečenica britanske, ali i svjetske literature. Ipak, povjesničari tvrde da nesretni monarh nikada nije tako nešto izgovorio. Prema zapisima očevidaca, koji su brojni i vjerodostojni, njegove posljednje riječi nakon bitke kod Boswortskog polja 1485. bile su „Izdaja, izdaja, izdaja!". Poprilično dramatično, zar ne?

Ništa ne živi vječno

Znamo da su dijamanti vječni, ali nisu samo nežive stvari one koje odolijevaju testu vremena. Naime, postoji stvorenje koje se  zove besmrtna meduza, o kojoj smo već u nekoliko navrata pisali i na stranicama našeg portala. Latinskog imena Turritopsis nutricula, ima sposobnost kružnog prolaženja kroz proces starenja, odnosno pomlađivanja - od zrele dobi do polipskog stadija i natrag. Naravno, nije imuna na brojne predatore i opasnosti koje kruže morima, ali tehnički gledano, ništa ju ne sprječava da živi vječno.

14.10.2011. 14:40:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    yohanan
    16.10.2011. 19:22
    evolucija je samo teorija koja je nedokaziva, odnosno potpuno je pogrešna.
  2. avatar
    džoni
    17.10.2011. 15:46
    yohanan, čime to dokazuješ?
  3. avatar
    pero
    19.10.2011. 03:01
    A ti si dao pršut za dvojku iz biologije??? Teorija evolucije je jedna od najkompletnijih znanstvenih teorija uopće. Za razliku od bajki palestinskih čobana iz brončanog doba, ona je dokazana. Uostalom, i teorija gravitacije je samo teorija... probaj skočiti sa zgrade ako ni u nju ne vjeruješ!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh