« Život
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
sve gore

Ponašanje učenika se pokvarilo

Istraživanje provedeno u Engleskoj dalo je porazne rezultate

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

školsko nasilje

,

naputci o ponašanju

,

nedolično ponašanje

,

ponašanje učenika

Profesori tvrde da se ponašanje učenika pokvarilo u zadnjih nekoliko godina, jer djeca imaju sve manje poštovanja, vrijeđaju kolege i profesore i čak su fizički agresivni u učionici.

Loše ponašanje sada je već postalo normalna smetnja pri podučavanju, a mnogi profesori kažu da imaju zdravstvene probleme poput stresa i nervoze zbog toga. Skoro dvije trećine ispitanih profesora moralo se baviti s incidentima tipa udaranja (63,4%) ili lupanja (62,7%), dok je jedna četvrtina (25,7%) rekla da imaju problema s učenicima koji pljuju, pokazalo je istraživanje Udruženja profesora i predavača (Association of Teacher and Lecturers).

Štoviše, 1,5% ispitanika izjavilo je da je doživjelo pokušaj ubadanja ili ubadanje oštrim predmetima u učionici. Velika većina (95,8%) izjavila je da im rješavanje tih problema utječe na kvalitetu rada, a čak gotovo 9 od 10 ispitanika (89,8%) prijavilo je pojave uznemiravanja nastave manjeg intenziteta poput razgovora na satu, nepažnje ili nemirnog ponašanja.

Tri četvrtine profesora (77,8%) reklo je da je doživjelo neprimjereno ponašanje, puput telefoniranja za vrijeme sata i ignoriranje upozorenja nastavnika. Gotovo četvrtina (23,5%) izjavila je da su vidjeli učenike koji su se ponašali fizički nasilno, ili prema profesoru ili prema drugom učeniku. Trećina je prijavila psovanje učenika, prijetnje ili deranje za vrijeme nastave.

Problemi postaju sve gori kod mlađe djece, jer trećina nastavnika u osnovnom školovanju prijavljuje incidente vezane za nasilno ponašanje kao što je lupanje i udaranje, u usporedbi s petinom nastavnika u srednjim školama.

Jedan je osnovnoškolski nastavnik ispričao istraživačima sljedeći primjer: "Jedno šestogodišnje dijete potpuno je polomilo zbornicu, zabilo nož u ekran računala, napalo nastavnike i učenike sa škarama koje je uzeo nastavniku."



06.04.2009. 01:18:47
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    evelina
    06.04.2009. 15:12
    Naravno, kad roditelji provode cijele dane na poslu, a djecu odgaja RTL i ostale nasilne, glupe televizije sa svojim edukativnim programima. Osim toga, kad je djeci sve dostupno, zašto bi im vrijeđanje sirotih profesora bilo nedostupno. I onda dođe roditelj i štiti dijete, a dugoročno radi iz djetea čudovište, koje će ga pod stare dane tretirati jednako, kao i svoje profesore.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh