« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
POD KONTROLOM

Pomoćni sustav preuzeo hlađenje u nuklearki Tokai

Pumpa za vodu sustava hlađenja japanske nuklearne centrale Tokai 2 u kvaru je, ali pomoćna pumpa radi i reaktor se hladi

Fotografija vijesti
Više o

Japan

,

nuklearni reaktor

,

hlađenje

"Jedna pumpa za vodu koju napaja dizel generator zaustavila se nakon tsunamija i mi smo ručno zaustavili rad sustava hlađenja", precizirao je Masao Nakano, glasnogovornik tvrtke Japan Atomic Company. Dodao je da druga pumpa i drugi sustav rade te da temperatura reaktora pada.

Nuklearka Tokai 2, koja se nalazi na istočnoj obali Japana, jedna je od centrala zahvaćenih tsunamijem nakon potresa koji je u petak razorio sjeveroistok Japana i njezin je reaktor isključen. Od petka se u centrali Fukushima 1 događa se niz teških problema zbog nefunkcioniranja sustava hlađenja i pokušavaju se pronaći rješenja sniženja pritiska u reaktorima koji se ne hlade pravilno.

Gornji dio postojenja prvog reaktora u subotu je uništen u eksploziji, ali vlasti tvrde da ta nesreća nije oštetila sam reaktor te da nema opasnosti za stanovništvo, koje je zbog opreza evakuirano iz kruga od 20 km oko centrale. Japanska agencija za nuklearnu sigurnost istodobno je priopćila da sustavi hlađenja u nuklearnoj elektrani Onagawa funkcioniraju ispravno.

Ranije u nedjelju bilo je proglašeno izvanredno stanje u elektrani Onagawa pošto su zabilježene povišene razine radioaktivnosti. Agencija je priopćila da sustavi hlađenja na sva tri reaktora u kompleksu Onagawa, koji su automatski zaustavljeni nakon potresa u petak, rade ispravno, te dodala da je stanje "pod nadzorom".

13.03.2011. 22:28:47
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    jasam
    14.03.2011. 03:34
    Nece valjda biti jos jedan cernobil i u japanu
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh