« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
NEMA PANIKE

Japanske nuklearke nisu ozbiljna prijetnja stanovništvu i svijetu

Japanske nuklearne elektrane oštećene u potresu i tsunamiju u petak ne predstavljaju velik rizik za zdravlje stanovnika Japana

Fotografija vijesti
Više o

Japan

,

prijetnja

,

nuklearna elektrana

,

radijacija

Vjetrovi će najvjerojatnije otpuhati moguće radioaktivno zagađenje prema Tihom oceanu, te ono neće ugroziti druge zemlje, rekli su u nedjelju UN-ovi stručnjaci. Vlasti u Tokiju pokušavaju spriječiti moguće taljenje triju reaktora u nuklearnom kompleksu Fukushima, oštećenom u tsunamiju, što je najteža nuklearna havarija u svijetu od nesreće u Černobilu 1986. godine, prenosi Hina. 

"U ovome trenutku nije riječ o ozbiljnoj prijetnji za javno zdravlje", rekao je tajnik UN-ova znanstvenog Odbora za učinke atomskog zračenja Malcolm Crick. "Neće se dogoditi ništa slično Černobilu. Tamo je reaktor radio punom snagom kad je eksplodirao", rekao je Crick.

Iz područja oko nuklearke Fukushima zbog opreza je evakuirano oko 140 tisuća ljudi. Povišene razine radioaktivnosti zabilježene su i nuklearki Onagawa, ali su japanske vlasti priopćile da su nova mjerenja pokazala da je razina pala na normalnu.

Crick je dodao da je u djelomičnom taljenju reaktora u američkoj nuklearki Otok tri milje 1979. godine oslobođena samo manja količina radijacije, a ta se nesreća smatra težim incidentom od sadašnjih oštećenja u japanskim nuklearkama.

"Mnogi su ljudi bili izloženi radijaciji nakon Otoka tri milje. Razine radijacije bile su mjerljive, ali u smislu ljudskog zdravlja to nije bilo ništa", rekao je Crick. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) također je priopćila da su zdravstveni rizici zbog oštećenja nuklearki u Japanu "prilično niski".

Japanska meteorološka agencija priopćila je da vjetrovi u nedjelju pušu od Fukushime prema oceanu. "Smjer vjetra je dobar za narod Japana. Mislim da neće biti problema ni za druge zemlje", rekao je ravnatelj švedske agencije za atomsku sigurnost Lennart Carlsson. Američka nuklearna agencija NRC također je objavila da ne očekuje da će "bilo kakva štetna razina" radijacije doći do američkih obala.

 

14.03.2011. 08:15:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    la
    14.03.2011. 09:40
    Koja naivnost, ne vjerujte baš svemu što pišu novine...
    Pa Tihi ocean je povezan sa Sjevernom Amerikom a cijela zemlja dijeli istu atmosferu.. Nitko nije izoliran. TO što propaganda iskrivljuje informacije to nije ništa novo... Ni kada je Černobil procurio Rusi nisu rekli što se zbiva sve dok Švedska nije skužila da nešto ne valja.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh