« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
VOĐE TVRDE

Pomirba Hamasa i Fataha je vrlo blizu

Nakon što je Egipat dva puta odgađao potpisivanje palestinskog pomirenja Hamasov vođa iz egzila tvrdi da je sporazum vrlo blizu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Hamas

,

Fatah

,

palestinska pomirba

,

Kaled Mešal

Vođa Hamasa u egzilu Kaled Mešal razgovarao je u nedjelju u Rijadu sa šefom saudijske diplomacije o naporima Egipta da pomiri njegov pokret i Fatah predsjednika Mahmuda Abasa.

"Već smo napravili veliki napredak u pregovorima koji se u Kairu vode od početka prošle godine i blizu smo sporazuma", izjavio je novinarima Mešal po završetku razgovora s princom Saudom al-Fajsalom.

Kazao je međutim da je njegov pokret "rezerviran" prema dokumentu koji je Egipat predstavio za međupalestinsko pomirenje.

Egipatski prijedlozi sugeriraju održavanje parlamentarnih i predsjedničkih izbora na palestinskom teritoriju polovicom 2010.

U njima se govori o jačanju snaga sigurnosti Fataha pod predsjedanjem Abasa, pod supervizijom Egipćana, i oslobađanju osoba koje su dvije strane zatočile na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze.

Egipat je već dvaput odgodio datum potpisivanja sporazuma o pomirenju u Kairu zbog dubokih razlika i dalje prisutnih između Hamasa i Fataha. (hina/metro-portal)

03.01.2010. 23:00:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh